Ingkar Perintah Kuarantin: Polis Akan Panggil MB Selangor

Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR | Polis akan memanggil Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari ke Bukit Aman untuk memberikan kenyataan berhubung dakwaan beliau telah melanggar perintah kuarantin diri untuk mengekang penyebaran COVID-19.

Timbalan Pengarah (Penyiasatan / Perundangan) Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, DCP Mior Faridalathrash Wahid berkata siasatan sedang dilakukan berikutan kenyataan di akaun Twitter Amirudin yang meminta maaf atas perkara itu, dengan mengatakan bahawa beliau melakukannya untuk memeriksa gangguan air di Selangor.

“Beliau dipanggil untuk memberikan pernyataan segera untuk membantu siasatan dan beberapa saksi juga akan dipanggil,” katanya kepada agensi berita Bernama hari ini.

Kes disiasat di bawah Seksyen 15 dan Seksyen 22 (B) Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 kerana tidak mematuhi arahan yang sah yang dikeluarkan oleh mana-mana pegawai yang berwibawa.

Awal bulan ini, Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani dilaporkan berkata bahawa polis sedang meneliti kes yang melibatkan Amirudin kerana meminta maaf melalui media sosial kerana melanggar arahan kuarantin di rumah.

Pada 4 Oktober, Amirudin menerusi akaun Twitternya meminta maaf kerana terpaksa keluar dari kuarantin untuk menyelesaikan masalah pencemaran sungai yang menyebabkan dua Loji Rawatan Air (LRA); Sungai Semenyih dan Bukit Tampoi, untuk menghentikan operasi.

Dari catatan yang sama, Amirudin mengatakan dia mengambil langkah yang diperlukan, termasuk memakai topeng muka, dan bahawa ujian saringan, yang dilakukannya dua kali, mendapati dia negatif dengan COVID-19.

Dia mengunjungi LRA Sungai Semenyih untuk memeriksa keadaan pencemaran dengan Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man.

Amirudin diperintahkan untuk menjalani kuarantin di rumah oleh Kementerian Kesihatan setelah kembali dari pilihan raya negeri Sabah September lalu.