Isytihar Darurat Usaha Terdesak Selamatkan Kerajaan PN – LKS

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Veteran DAP, Lim Kit Siang hari ini menyifatkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai “terdesak” kerana mahu menggunakan Artikel 150 Perlembagaan Persekutuan untuk mengisytiharkan darurat untuk menangani wabak Covid-19 di negara ini.

“Sebelum semalam, tidak ada yang membincangkan Artikel 150 untuk digunakan untuk menyatakan keadaan darurat sebagai kemungkinan penyelesaian terhadap pandemi Covid-19.

“Di manakah kewajaran untuk mengenakan keadaan darurat di Sarawak, Melaka, Johor, Putrajaya, Terengganu, Kelantan, Pahang dan Perlis yang masing-masing mempunyai kurang daripada 100 kes aktif Covid-19?

“Adakah kerajaan telah kehilangan punca terhadap pandemik Covid-19 di Kedah, Pulau Pinang, Kuala Lumpur, Perak dan Negeri Sembilan untuk membenarkan pengisytiharan darurat di bawah Perkara 150 Perlembagaan untuk negeri-negeri ini?” tanya Lim.

Pertanyaan itu muncul setelah spekulasi semalam mengenai kemungkinan keadaan darurat yang akan diisytihar oleh perdana menteri untuk menangani wabak Covid-19 di negara ini.

Laporan media semalam menunjukkan bahawa pertemuan itu adalah untuk membincangkan beberapa cadangan untuk menangani pembentangan Belanjawan 2021 yang akan datang bulan depan sementara negara sedang menghadapi gelombang ketiga jangkitan Covid-19 dan cabaran terhadap kesahihan kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang dipimpin oleh Muhyiddin.

Salah satu pilihan adalah kononnya kerajaan mengisytiharkan “darurat ekonomi”, untuk menggagalkan kemungkinan pungutan suara secara paksa dan memberi lebih banyak masa bagi PN untuk memerangi Covid-19 tanpa diganggu oleh ketidakstabilan politik.

Lim, bagaimanapun, mengatakan apa yang sangat diperlukan ketika ini adalah menggerakkan kempen “seluruh kerajaan” dan “seluruh masyarakat” menentang gelombang ketiga wabak Covid-19.

Lim juga bertanya apakah Kabinet PN mengemukakan kepada Yang di-Pertuan Agong pilihan untuk mengisytiharkan darurat tanpa penggantungan Parlimen.

“Adakah Malaysia akan mengisytiharkan darurat setiap kali ada gelombang baru pandemik Covid-19?

“Yang di-Pertuan Agong harus meminta pendapat badan kehakiman Malaysia mengenai apakah Artikel 150 Perlembagaan Persekutuan membenarkan pengisytiharan darurat dan penggantungan Parlimen kerana negara menghadapi ketidaktentuan politik dan wabak Covid-19,” tambahnya.