Isu di Sabah, Sarawak Boleh Diselesaikan

Reading Time: < 1 minute

CYBERJAYA | Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad memberi jaminan kepada pelabur bahawa beberapa isu berpanjangan antara kerajaan persekutuan dengan Sabah dan Sarawak, seperti royalti minyak boleh diselesaikan dengan kaedah menang-menang.

Oleh itu, katanya mereka tidak perlu bimbang dan boleh melabur di kedua-dua negeri itu dimana kedua-duanya mempunyai pentadbiran yang baik.

Kerajaan persekutuan dan pemimpin-pemimpin dari kedua-dua negeri itu boleh berbincang untuk menyelesaikan masalah meskipun Sarawak ditadbir oleh pembangkang.

“Kami telah berbincang dengan pemimpin-pemimpin di sana, dan mereka agak munasabah. Permintaan dibuat oleh sesetengah orang yang masih tidak dapat menyesuaikan diri dengan kerajaan persekutuan.

“Mereka masih mahu memperkatakan dalam segala hal tetapi pemimpin negeri tidak seperti itu. Saya telah berbincang mereka dan mereka bersetuju bahawa kita sepatutnya menyelesaikan masalah ini melalui rundingan dan mencari penyelesaian menang-menang, “katanya dalam satu dialog yang dianjurkan oleh Dewan Perniagaan dan Industri Perancis di sini hari ini.

Turut hadir ialah Duta Besar Perancis ke Malaysia Frederic Laplanche.

Dr Mahathir diminta oleh seorang peserta dialog untuk memberikan penjelasan mengenai hubungan kerajaan persekutuan dengan Sabah dan Sarawak, terutamanya mengenai isu-isu kenaikan permintaan royalti minyak, hak-hak MA63, penubuhan Petroleum Sarawak Bhd dari Petros, dan Lebuhraya Trans-Borneo.

“Sabah, parti pemerintah, Warisan, mempunyai tiga anggota dalam Kabinet kerajaan persekutuan, yang bermaksud bahawa kita sebenarnya mempunyai hubungan rapat dengan mereka. Kita tahu apa yang mereka fikirkan, “katanya.

“Malaysia adalah sebuah persekutuan. Negeri-negeri memerintah sendiri di kawasan-kawasan tertentu seperti tanah. Tetapi mereka merasakan bahawa mereka tidak mendapat jumlah penuh wang dari industri minyak. Kami membayar 5% minyak (royalti) dari pengeluaran minyak, yang merupakan sejumlah wang yang besar.

“Mereka meminta 20%. Sekiranya kita memberi mereka (negara pengeluar minyak) 20%, Petronas akan berhenti menjadi antara syarikat Fortune 500, “katanya.

Dr Mahathir berkata Sarawak adalah negeri terkaya di Malaysia dengan anggaran bajet RM11 bilion berbanding negeri lain.