Jangan Biarkan China Menguasai Agensi PBB

Reading Time: 3 minutes

TOKYO – Wabak koronavirus baru yang berasal dari China mempunyai kesan global. Walaupun harapan untuk menghentikan penyebaran penyakit itu secepat mungkin, masih tiada tanda-tanda untuk itu.

Menggambarkan hampir liputan media sebagai respon China terhadap wabak itu adalah kata-kata dan perbuatan Tedros Adhanom Ghebreyesus, ketua umum Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Apabila WHO mengisytiharkan kecemasan kesihatan global wabak koronavirus pada 30 Jan, terdapat aduan agensi PBB itu telah mengheret kaki mereka atas kebimbangan bahawa perisytiharan kecemasan akan menjejaskan kedudukan antarabangsa China.

Pada sidang akhbar pada hari yang sama, Tedros memuji “reaksi yang tidak pernah dilakukan” di China terhadap wabak itu. Beberapa hari kemudian, beliau mengkritik langkah beberapa negara yang menggantung penerbangan ke China dan menyekat kemasukan mereka yang baru-baru ini pergi ke China, dengan mengatakan tidak ada sebab untuk “ketidak keperluan mengganggu perjalanan dan perdagangan antarabangsa.”

Tedros adalah rakyat Ethiopia dari Afrika Timur yang merupakan penerima bantuan ekonomi China yang besar. Peng Liyuan, isteri Presiden China Xi Jinping, selama bertahun-tahun berkhidmat sebagai duta muhibah WHO untuk tuberkulosis dan HIV / AIDS.

Tidak jelas sama ada, atau sejauh mana faktor-faktor ini telah mempengaruhi pertimbangan Tedros. Namun komentarnya membayangkan pada bahaya bagi institusi-institusi global penting: bahawa China menggunakan pengaruh politik dan ekonomi yang mencukupi untuk membentuk semula badan-badan utama PBB untuk memenuhi kepentingannya.

PBB mempunyai 15 agensi khusus dan China telah memasang pegawainya dalam jawatan teratas – ketua pengarah dan sebagainya – dalam empat daripadanya. Jawatan-jawatan itu dianugerahkan terutamanya melalui pemilihan, yang mana Beijing menang dengan melobi di kalangan negara anggota.

Tidak menjadi masalah bagi pegawai China untuk memegang jawatan penting, selagi pengurusannya adil dan tidak memihak. Tetapi jika agensi-agensi PBB memihak kepada China, itu satu perkara yang berbeza.

Kebimbangan sedemikian itu adalah nyata. Terdapat perkembangan di Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa (ITU). Analisis oleh Center for a New American Security, sebuah badan pemikir A.S., mendapati bahawa ITU cenderung untuk memihak kepada Beijing sejak jawatan tertinggi dipenuhi oleh pegawai China kira-kira lima tahun yang lalu.

ITU dilaporkan telah mula bekerjasama dengan syarikat China untuk membantu negara-negara membangun membina infrastruktur telekom mereka. Ia juga menunjukkan kesediaan untuk bekerjasama dalam “Digital Silk Road” China, unsur digital Inisiatif Jalur dan Jalan Beijing.

Usaha China untuk mempengaruhi penetapan peraturan antarabangsa tidak berakhir di situ. Pertubuhan Harta Intelek Dunia yang berpusat di Geneva akan mengadakan pemilihan untuk memutuskan ketua pengarahnya pada 5 dan 6 Mac. Jepun telah mengemukakan seorang eksekutif WIPO – bekas birokrat dari Pejabat Paten Jepun – sebagai calon. Sumber-sumber diplomatik berkata, seorang eksekutif WIPO China yang disokong oleh Beijing semakin mendapat tempat sekarang.

Tugas utama WIPO adalah untuk merangka dan menguatkuasakan peraturan-peraturan antarabangsa yang bertujuan mencegah pencurian harta intelek dan pelanggaran. China jauh dari ciri-ciri model yang baik dalam bidang ini. Pengintipan siber dan pemindahan teknologi secara paksa dari syarikat-syarikat luar negara yang mahu beroperasi di China adalah kebimbangan utama bagi negara-negara Barat dan Jepun. Meletakkan misi WIPO di bawah penjagaan China sama seperti meletak musang untuk mengawal reban ayam.

Pemilihan Ketua Pengarah WIPO terletak di tangan Majlis Penyelarasan WIPO, yang terdiri dari sekitar 80 dari 190 organisasi negara anggota, dengan setiap anggota jawatankuasa memiliki satu suara. Ketua Pengarah berkhidmat selama enam tahun.

Cemas dengan kuasa diplomatik Cina, Washington dikatakan bergerak secara senyap untuk menghalang China daripada merampas jawatan tertinggi WIPO. A.S. juga telah menubuhkan seksyen baru di Jabatan Negara yang ditugaskan untuk menolak tindakan yang diselaraskan dengan sekutunya untuk memeriksa pengaruh China di PBB yang semakin meningkat.

China tidak semata-mata mencari jawatan penting di institusi antarabangsa untuk memberikan suara yang lebih besar dalam komuniti dunia, A.S. dan negara-negara Eropah Barat telah melakukan perkara yang sama sepanjang tempoh selepas perang.

A.S. dan Eropah mempunyai pengaturan tidak formal hingga hari ini yang meletakkan Amerika di atas Bank Dunia dan Eropah bertanggungjawab terhadap Tabung Kewangan Antarabangsa. China berhak berkata mengapa ia memilih untuk meletakkan dirinya ke hadapan, memandangkan tawaran oleh kuasa besar lain.

Tetapi ada perbezaan yang luar biasa: Kerajaan-kerajaan Barat adalah demokratik, China tidak.

Negara komunis satu parti di China tidak mempunyai ketelusan dalam pembentukan dasar dan pelaksanaannya. Mentaliti autoritarian, dipindahkan ke agensi PBB, akan membimbangkan. Jika China mendapat lebih banyak suara dalam membuat keputusan di U.N., peraturan antarabangsa mungkin lebih cenderong dengan polisi kerajaan China. Respon WHO terhadap koronavirus dan apa yang sedang berlaku dalam ITU adalah petunjuk yang bahaya.

Memandangkan risiko ini, A.S., Eropah dan Jepun mesti bekerjasama untuk memastikan bahawa organisasi PBB tidak mengambil pengaruh China yang lebih mendalam. Ia juga penting bagi mereka meningkatkan pemantauan untuk memastikan institusi-institusi tersebut beroperasi dengan adil sekarang.

Adalah penting bahawa pentadbiran Presiden A.S. Donald Trump berhenti merendahkan PBB dan organisasi antarabangsa yang lain. Sekiranya ia menarik diri dari badan-badan ini, Beijing akan mengisi vakum itu, membolehkan ia mengembangkan pengaruhnya lebih jauh lagi.

Jika calon China dipilih sebagai ketua pengarah WIPO, China akan meraih satu pertiga daripada jawatan tertinggi di agensi khusus PBB.

HIROYUKI AKITA, Nikkei. 20 Feb 2020