Kadar Baru Tol PLUS Kurang 18 Peratus Bermula Malam Ini

Reading Time: < 1 minute

Pengguna yang menggunakan lebuh raya PLUS Malaysia Berhad akan mula menikmati pengurangan sebanyak 18% kadar tol tengah malam ini.

Dengan kadar baru tol itu, perjalanan dari Jalan Duta (Kuala Lumpur) ke Alor Setar (Kedah) adalah sebanyak RM45.50 berbanding caj kadar terdahulu RM55.50, manakala dari Jalan Duta ke Skudai di Johor adalah RM38.50 berbanding dengan RM47 mengikut kadar lama.

Keputusan mengurangkan kadar tol dibuat pada mesyuarat Kabinet pada 15 Januari dan Pejabat Perdana Menteri (PMO) dalam satu kenyataan berkata bahawa langkah itu juga sejajar dengan pengumuman yang dibuat semasa pembentangan Belanjawan 2020.

Selain itu, kerajaan memberi jaminan PLUS tidak akan menaikkan kadar tol sehingga 38 tahun akan datang sehingga konsesi lebuhraya itu berakhir pada tahun 2058.

Tempoh konsesi untuk semua lebuh raya PLUS telah dilanjutkan 20 tahun dari 2038 hingga 2058 untuk memastikan PLUS dapat menjalankan aktiviti penyelenggaraan lebuh raya dan operasi mereka tanpa bergantung kepada kerajaan.

Keputusan itu juga akan membolehkan PLUS untuk menjadi pengendali lebuh raya dan terus memegang aset dan liabiliti syarikat serta menguruskan operasi dan kos penyelenggaraan.

Ia juga menjelaskan bahawa kerajaan tidak akan lagi menanggung beban membayar ganti rugi kepada PLUS, dan ini akan menjimatkan kerajaan RM42 bilion.

Pengurangan kadar tol sebanyak 18 peratus akan diberikan kepada kenderaan penumpang, bas dan teksi (Kelas 1,4 dan) di lebuhraya berikut.

  • Ekspres Lembah Klang Baru (NKVE)
  • Pautan tengah Lebuhraya Utara-Selatan (Elite)
  • Pautan Kedua Singapura Malaysia (Linkedua)
  • Fasa Lebuhraya Pantai Timur Fasa 2 (LPT 2)
  • Lebuhraya Port Dickson-Seremban (SPDH)
  • Lebuhraya Butterworth-Kulim (BKE)

Kadar baru juga akan digunakan untuk kenderaan Kelas 2, 3, 4 dan 5 menggunakan Jambatan Pulau Pinang.