Orange Perancis Pilih Nokia & Ericsson Kendali Rangkaian 5G Kebangsaan

Reading Time: 2 minutes

PARIS (Reuters) – Orange (ORAN.PA), syarikat telekom terbesar Perancis, berkata ia telah memilih Nokia (NOKIA.HE) dan Ericsson (ERICb.ST) untuk menggunakan rangkaian 5G di Perancis, kerana Huawei Technologies China menghadapi pengawasan politik yang sengit di Eropah.

Keputusan itu mungkin akan membantu pihak berkuasa A.S., yang telah beberapa bulan meyakinkan sekutu Eropah untuk mengharamkan Huawei dari rangkaian telekom kerana bimbang firma China itu digunakan untuk mencuri rahsia Barat – dakwaan yang ditolak dengan tegas.

Orange, yang dianggap sebagai aset strategik oleh kerajaan Perancis, menggunakan Nokia Finland dan Ericsson dari Finland untuk rangkaian mudah alih semasa, di mana sebahagian daripada teknologi mudah alih seterusnya akan dibina.

“Untuk Orange France, ia merupakan penyelesaian yang paling mudah,” kata sumber yang rapat dengan pengendali tersebut, sambil menambah bahawa ia mengikuti rundingan dan percubaan menggunakan produk Nokia, Ericsson dan Huawei.

Huawei tidak memberikan komen segera.

Arahan untuk menyaring semua peralatan telekom untuk mencegah pengintipan tidak menawarkan kejelasan cukup untuk lobi telekom Perancis FFT, yang menegaskan bahawa jaminan perlu dibuat mengenai isu itu.

Ketakutan umum dalam industri telekom Perancis adalah bahawa pihak berkuasa sebenarnya mahu mengharamkan Huawei tetapi tidak akan mengatakannya secara terbuka.

Dalam temu bual di Les Echos pada hari Khamis, ketua FFT, Arthur Dreyfuss berkata industri itu akan meminta ganti rugi sekiranya peralatan Huawei berakhir secara de facto dikecualikan daripada penggunaan 5G di Eropah.

Komen oleh ketua industri EU, Thierry Breton dalam temu bual dengan Le Monde pada hari Rabu menyokong tafsiran ini, kerana beliau menyatakan bahawa China mempunyai undang-undang yang membenarkan negara itu mendapat akses kepada semua jenis data.

“Pengendali telekomunikasi tidak boleh memilih pembekal berisiko, yang boleh membenarkan negara, sebagai contoh, untuk mengawal tapak strategik seperti bandar kapital, kawasan aktiviti ketenteraan yang pesat atau loji tenaga nuklear,” kata Breton.

Agensi keselamatan siber Perancis ANSSI bersedia untuk mengeluarkan keputusan pertamanya mengenai peralatan yang telah disaringkan pada minggu-minggu akan datang.

Awal minggu ini, EU mengikuti contoh Britain dalam membenarkan ahli memutuskan bahagian apa yang Huawei boleh dibenarkan dalam rangkaian telekomunikasi 5G dan menentang tekanan dari Washington untuk larangan secara terang-terangan.

Negara-negara EU sama ada boleh mengehadkan atau mengecualikan vendor 5G berisiko tinggi seperti Huawei dari bahagian teras rangkaian telekomunikasi mereka, mengikut garis panduan baru, yang bertujuan untuk menangani risiko keselamatan siber ke 28 negara blok di peringkat kebangsaan dan EU.