Keputusan Kerajaan Letak Penagih Dadah Sebagai Bukan Penjenayah Dipuji

Reading Time: < 1 minute

Persekutuan Persatuan Pengamal Perubatan Swasta Malaysia (FPMPAM) dan Persatuan Perubatan Penagihan Dadah Malaysia (AMAM) menyokong dasar kerajaan atas keputusan untuk tidak meletak penagih dadah dalam kategori penjenayah.

Dr Steven KW Chow, presiden kedua-dua persatuan ini, menyatakan bahawa persaudaraan perubatan telah lama merayu untuk pendekatan yang penuh kasih sayang kepada pengurusan mereka yang mengalami penagihan dadah dan menganjurkan peranan penting terapi yang diberi ubat (MAT) bersama-sama dengan intervensi psikososial di semua peringkat masyarakat.

“Kami menyokong sepenuhnya keputusan dasar ini dan akan menawarkan perkhidmatan dan sumber kepada kerajaan untuk membantu membendung bahaya ketagihan yang semakin meningkat,” katanya dalam satu kenyataan.

Chow berkata keterangan saintifik ketagihan sebagai gangguan otak yang kronik tidak dapat dinafikan.

Beliau seterusnya berkata pindaan kepada peruntukan yang berkaitan dalam Akta Dadah Perubatan (Rawatan dan Pemulihan) 1983 akan membolehkan mereka yang terlibat dalam ketagihan secara sah dan yakin mendapatkan rawatan perubatan.

Berikutan perbincangan antara Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Kesihatan di Putrajaya semalam, penagih dadah di negara ini tidak lagi dilihat sebagai penjenayah yang mesti dihukum sebaliknya sebagai pesakit yang memerlukan rawatan dan pemulihan.

Bercakap kepada pemberita selepas mesyuarat itu, Menteri Dalam Negeri Muhyiddin Yassin berkata Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Kesihatan bersetuju untuk melaksanakan penggubalan jenayah penagih dadah.

Pemberlakuan jenayah ini termasuk program rawatan untuk merangsang peranan anggota keluarga dan komuniti.