Kerajaan PH hasil sokongan rakyat yang kuat – PM Dr Mahathir

Reading Time: < 1 minute

PUTRAJAYA, Jun 15 (Bernama) — Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata pembentukan kerajaan baharu Pakatan Harapan merupakan hasil sokongan rakyat yang kuat.

Beliau berkata kejayaan Pakatan Harapan pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) bukan usaha beliau seorang sahaja.

Sebaliknya, beliau berkata sokongan kuat di akar umbi telah mengatasi pelbagai rintangan sehingga pemerintah sebelum ini gagal menyelamatkan diri.

“Inilah demokrasi yang bermakna rakyat bebas memilih kerajaan mereka jika mereka mendapati kerajaan sudah usang dan tidak sesuai, hanya dengan cara mengundi kita dapat menukar kerajaan kita.”

“Kita tidak perlukan keganasan, peperangan dan permusuhan antara rakyat,” katanya pada majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri Perdana Menteri dan Jemaah Menteri di Seri Perdana di sini hari ini.

Sebagai pemerintah, Dr Mahathir berkata kerajaan perlu sedar apabila rakyat tidak mahukan mereka lagi maka, adalah lebih baik pemerintah mengambil berat pandangan rakyat.

“Dengan pertukaran kerajaan, sokongan luar biasa dan perpaduan semua kaum, negara akan menjadi aman dan kita dapat pulih semula negara ini dan menyelesaikan masalah hutang negara yang berbilion ringgit yang dilakukan pemerintah terdahulu,” katanya.

Dalam pada itu, Dr Mahathir berkata dengan kerjasama rakyat, keselamatan dan keamanan negara, kerajaan Pakatan Harapan akan dapat memulihkan negara supaya semua rakyat dapat hidup tanpa tertekan dengan kezaliman kerajaan.

“Inilah hasrat kerajaan Pakatan Harapan…mudah-mudahan kami dapat tunaikan janji-janji kami kepada rakyat,” katanya.

Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilftri ini merupakan yang pertama selepas Pakatan Harapan mencatatkan kemenangan pada PRU14.

— BERNAMA