Kesan Buruk Jika Pemimpin Korup Terus Dibebas

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Malaysia akan menerima kesan sekiranya pemimpin dan tokoh politik yang korup terus bebas dari tuduhan rasuah, menurut ketua sebuah bank pelaburan multinasional.

Pengarah Urusan dan Ketua Ekuiti Credit Suisse Malaysia, Stephen Hagger berkata, penurunan gred negara baru-baru ini oleh agensi penarafan kredit Amerika, Fitch Ratings, adalah contoh seperti itu, lapor portal Malay Mail.

Penurunan taraf oleh Fitch dari Nilai Default Pengeluar Mata Wang Asing Jangka Panjang Malaysia (IDR) ke BBB ditambah dari A minus, yang bermula pada 7 Disember.

Hagger merujuk kepada bekas Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor yang dilepaskan dalam perbicaraan rasuah bernilai RM1 juta pada hari Isnin.

“Kes itu nampak jelas, dengan pemaju harta tanah yang didakwa menyuap mantan menteri itu mengaku bersalah dan telah didenda oleh mahkamah.

“Ini adalah kes yang ketiga tahun ini, dengan anak tiri Najib dan mantan ketua menteri Sabah keduanya dibebaskan, walaupun bukti yang nyata,” kata Hagger.

Anak tiri Najib Riza Shahriz Abdul Aziz dibebaskan pada 14 Mei dari lima tuduhan pengubahan wang haram melebihi AS $ 248 juta (RM1.07 bilion) yang didakwa disalahgunakan dari 1MDB, setelah bersetuju membayar beberapa juta ringgit kepada kerajaan.

Begitu juga, Tan Sri Musa Aman dibebaskan sepenuhnya pada 9 Jun daripada hampir 12 tuduhan rasuah dan pengubahan wang haram yang berkaitan dengan pemberian kontrak pembalakan semasa beliau memegang jawatan ketua menteri Sabah.

“Tidak mungkin untuk membuktikan bahawa panggilan telefon telah dibuat, tetapi bukan rahsia lagi bahawa mana-mana kerajaan gabungan yang rapuh harus terus melakukan perjanjian pintu belakang untuk terus berkuasa,” katanya.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) nampaknya tidak berputus asa terhadap pembebasan Tengku Adnan.

Pada petang Isnin, SPRM dalam satu kenyataan mengatakan bahawa terdapat perkembangan baru dalam kes Tengku Adnan, dan pihaknya akan memulakan siasatan pada masa itu dan akan mengemukakan kertas siasatan ke Jabatan Peguam Negara untuk pertimbangan.