KPN: Jangan Ancam Penguatkuasa Undang-undang

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR: Ketua Polis Negara, Datuk Seri Abdul Hamid Bador hari ini mengeluarkan amaran keras terhadap mereka yang mengancam penguatkuasa undang-undang.

Beliau memberitahu Bernama bahawa polis memandang serius kes-kes seperti ini yang menjadi perkara biasa sejak beberapa bulan lalu dan telah mengarahkan anak-anak buahnya untuk segera mengesan dan menangkap pelaku.

Pada 28 April, sekumpulan lelaki mengamuk di rumah ketua penguatkuasa Majlis Perbandaran Selayang di Taman Muhibbah, Rawang.

Mereka memercikkan cat merah pada kedua-dua keretanya dan menyalakan mercun yang diletakkan di dalam cat yang dipenuhi dengan kuku, kepingan besi dan kepingan kertas.

Kes itu disiasat di bawah Seksyen 435 (kerana menyebabkan kerosakan kepada harta benda) dan Seksyen 427 Kanun Keseksaan kerana menyebabkan kerosakan oleh api.

Isnin lepas, sebuah kereta milik timbalan pendakwaraya mahkamah majistret Baling disimbah cat di rumahnya di Taman Mutiara, Sungai Kob, Kulim, Kedah.

Pada hari Ahad, Pengerusi DAP Jerantut, Loo Why Leong ditahan oleh polis untuk memudahkan siasatan terhadap mesej yang mengancam melalui WhatsApp kepada ketua polis daerah Jerantut.

Dia dilaporkan tidak berpuas hati dengan polis Jerantut atas penyitaan rokok dan minuman beralkohol yang diseludup yang dijual oleh seorang lelaki yang juga memegang jawatan parti.

Dia dibebaskan dengan jaminan polis pada hari yang sama selepas kenyataannya direkodkan.

Sementara itu, di Kuantan, Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Pahang, Fuziah Salleh berkata mereka akan memberi kerjasama penuh kepada pihak polis untuk menyiasat perkara itu.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Ahli Parlimen Kuantan itu berkata tiada siapa yang berada di atas undang-undang dan proses sewajarnya mesti dihormati.

Beliau menambah bahawa bagi PH Pahang, gabungan itu akan membincangkan perkara itu sebelum mengambil tindakan selanjutnya.

PH terdiri daripada Bersatu, DAP, PKR dan Amanah.