Lapan Pelancong Wuhan Dikuarantin di Johor Bahru

Reading Time: < 1 minute

IPOH | Lapan warga China yang tiba di Johor Baru dari Singapura semalam, telah diletakkan di bawah kuarantin di sebuah hotel di sana di bawah pengawasan Kementerian Kesihatan.

Timbalan Menteri Dr Lee Boon Chye berkata mereka semua adalah lelaki rakan seperjalanan berusia 66 tahun dari Wuhan yang disahkan semalam sebagai kes pertama Singapura yang menguji positif novel coronavirus (nCov) yang diimport. Lelaki itu tiba di Singapura pada 20 Jan.

Menurut Dr Lee, semua lapan pelancong itu perlu diletakkan di bawah pengasingan selama sekurang-kurangnya seminggu untuk menentukan sama ada mereka mengalami simptom virus “kerana mereka mempunyai hubungan dengan pesakit yang diuji positif untuk coronavirus”.

Beliau menambah bahawa setakat ini, pelancong itu tidak menunjukkan tanda-tanda gejala sedemikian.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas meninjau penerbangan dari Singapura di Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah (LTSAS) di sini.

Beliau berkata lebih banyak peralatan yang digunakan untuk mengukur suhu badan pelancong, akan ditempatkan di semua lapangan terbang dan pintu masuk lain ke negara ini.