Memahami Konflik Armenia-Azerbaijan

Reading Time: 4 minutes

Keganasan meletus dalam konflik sekian lama di pinggir timur Eropah bulan lalu ketika Armenia dan Azerbaijan bertempur di wilayah Nagorno-Karabakh.

Pertempuran berterusan telah menyebabkan lebih dari 100 orang mati – peningkatan paling serius sejak beberapa tahun.

Dua bekas negara Soviet bertempur untuk Nagorno-Karabakh, sebuah wilayah yang dikuasai Armenia yang diiktiraf di peringkat antarabangsa sebagai wilayah Azerbaijan, selama tiga dekad. Tetapi konflik itu lebih dari sekadar peninggalan era Perang Dingin. Kedua-dua pihak menikmati sokongan dari pihak-pihak yang sangat berkuasa.

Berikut apa yang perlu anda ketahui mengenai peningkatan konflik terkini di Nagorno-Karabakh.

Apa sebenar yang berlaku?

Armenia mengatakan bahawa pada pagi 27 September, Azerbaijan melancarkan serangan udara dan artileri ke Nagorno-Karabakh, sementara Azerbaijan mengatakan pihaknya melakukan “serangan balas sebagai tindak balas terhadap provokasi ketenteraan.” Ketika pertempuran bertukar menjadi lebih banyak korban nyawa, Armenia mengisytiharkan undang-undang militari dan mobilisasi umum. Azerbaijan mengisytiharkan perang di beberapa wilayah.

Angka kematian dipertikaikan. Sehingga 2 Oktober, Armenia telah melaporkan 158 kematian di kalangan tentera; pada hari kedua pertempuran, Azerbaijan mendakwa telah membunuh 550 orang Armenia, yang dinafi oleh Yerevan. Sementara itu, Armenia, pada waktu itu, mengaku telah membunuh 200 orang Azerbaijan, tetapi Baku belum melaporkan korban tentera. Kedua-dua pihak saling menuduh membunuh orang awam: Armenia telah melaporkan 13 kematian orang awam, sementara Azerbaijan melaporkan 19 orang, menurut Agence-France Presse.

Semasa apa yang disebut Perang Empat Hari pada tahun 2016 – hingga kini merupakan pelanggaran terburuk perjanjian gencatan senjata tahun 1994 – lebih daripada 200 orang terkorban.

Apa gambaran yang lebih besar?

Pertembungan Nagorno-Karabakh berpotensi menarik kekuatan yang lebih besar – khususnya Rusia dan anggota NATO, Turki, dua negara yang sudah menyokong pihak lawan di Syria dan Libya.

Turki telah lama menjadi penyokong kuat Azerbaijan: Ankara dan Baku mempunyai hubungan budaya yang erat, memandangkan warisan Turki mereka. Sementara itu, Turki dan Armenia mempunyai sejarah ketegangan yang panjang, yang diperburuk oleh penolakan Ankara untuk mengakui genosida Armenia 1915 dan juga konflik Nagorno-Karabakh. Yang terakhir ini mendorong Turki untuk menutup perbatasannya dengan Armenia pada tahun 1993 hingga kini. Kedua-dua negara tidak mempunyai hubungan diplomatik.

PBB mengiktiraf Nagorno-Karabakh sebagai wilayah Azerbaijan

Rusia memainkan peranan yang lebih kabur di rantau ini, menjaga hubungan ekonomi yang erat dengan Armenia dan Azerbaijan dan membekalkan senjata kepada kedua-duanya. Hubungannya dengan Yerevan lebih erat, – Armenia menjadi tuan rumah pangkalan tentera Rusia dan merupakan sebahagian daripada Kesatuan Ekonomi Eurasia yang dipimpin oleh Moscow.

Kemudian ada peranan rantau ini dalam perdagangan tenaga global: Saluran paip yang menghubungkan Azerbaijan dengan Turki sangat penting untuk bekalan minyak dan gas asli Kesatuan Eropah – dan melewati Nagorno-Karabakh.

Mengapa Armenia dan Azerbaijan berperang di wilayah itu?

Armenia yang majoriti Kristian dan Azerbaijan majoriti Muslim telah mempunyai konflik selama berabad-abad, tetapi agama tidak memainkan peranan utama dalam konflik moden. Banyak kesilapan yang dilakukan oleh Joseph Stalin. Bekas pemimpin Soviet itu menempatkan wilayah Armenia Nagorno-Karabakh (dikenali sebagai Artsakh kepada Armenia) ke Azerbaijan setelah Kaukasus ditakluki oleh Tentera Merah pada awal tahun 1920-an. Kedua-dua pihak tidak berpuas hati, walaupun selama beberapa dekad tidak banyak masalah.

Tetapi ketika Soviet Union mulai runtuh pada akhir 1980-an, kekuatan nasionalis yang kuat di kedua-dua belah pihak menjadikan Nagorno-Karabakh menjadi api di dalam sekam. Warga etnik Armenia mengisytiharkan kemerdekaan pada tahun 1991. Perang meletus antara Azerbaijan dan orang-orang Armenia Nagorno-Karabakh, yang mendapat sokongan dari Armenia itu sendiri. Menjelang tahun 1994, orang-orang Armenia telah berjaya mengusir tentera Azerbaijan dari kawasan daratan yang besar. Ratusan ribu orang terpaksa melarikan diri.

Hari ini, PBB masih mengakui Nagorno-Karabakh sebagai sebahagian wilayah Azerbaijan; tidak ada negara yang menganggap wilayah Nagorno-Karabakh sebagai negara merdeka – bahkan Armenia, yang juga belum secara resmi mengiktirafnya tetapi menyokong wilayah ini secara kewangan dan ketenteraan. Sejak itu, kedua-dua negara telah menyerang barisan kawalan yang ditandai oleh periuk api dan penembak hendap.

Mengapa konflik meningkat sekarang?

“Revolusi Velvet” Armenia 2018, yang menggulingkan pemimpinnya yang lama berkuasa Serzh Sargsyan, secara ringkas menimbulkan harapan agar perundingan damai yang telah lama terhenti dapat dilanjutkan. Tetapi Perdana Menteri Armenia, Nikol Pashinyan, ahli politik pembangkang yang berkuasa setelah tunjuk perasaan besar-besaran, akhirnya berakhir dengan retorik pendahulunya.

Pilihan raya yang dianjurkan pada musim bunga ini oleh pemerintah Armenia sendiri di Karabakh dianggap sebagai provokasi di Azerbaijan dan menimbulkan kritikan antarabangsa. Dan pada bulan Julai tahun ini, ketegangan mulai melonjak setelah rangkaian pertempuran mengorbankan puluhan orang. Pertempuran itu mendorong ribuan orang Azerbaijan untuk berdemonstrasi untuk berperang dengan Armenia; pada masa yang sama, Turki meningkatkan ikrarnya untuk menyokong Baku.

Apa reaksi antarabangsa setakat ini?

Ketua dasar luar EU, Josep Borrell telah mendesak “penghentian permusuhan segera,” seruan yang disuarakan oleh Jabatan Negara A.S. dan PBB.

Turki teguh menyokong Azerbaijan, dengan Presiden Recep Tayyip Erdoğan menggambarkan Armenia sebagai “ancaman terbesar terhadap perdamaian” di wilayah itu. Rusia mengambil pendekatan yang lebih berhati-hati: Dalam panggilan telefon dengan Pashinyan Armenia, Presiden Vladimir Putin mengatakan penting untuk “menghentikan tindakan ketenteraan,” menurut laporan perbincangan Kremlin.

Iran – sekutu Armenia – menawarkan untuk berbincang, mengatakan Tehran “bersedia menggunakan semua kemampuannya untuk membantu perbincangan dimulakan antara kedua-dua pihak.”

Adakah usaha terdahulu untuk menjadi orang tengah?

Selama lebih dari dua puluh tahun, inisiatif perdamaian antarabangsa, yang dikenali sebagai Proses Minsk, telah berusaha dan gagal membawa penyelesaian konflik Nagorno-Karabakh setelah gencatan senjata di wilayah itu pada tahun 1994.

Dipengerusikan oleh Perancis, Rusia dan Amerika Syarikat, di bawah naungan Organisasi Keselamatan dan Kerjasama di Eropah, Kumpulan Minsk berusaha untuk mencegah pertempuran tentera dan melaksanakan penyelesaian damai.

Tetapi bertahun-tahun pertemuan diplomatik dan pelbagai misi ke rantau ini, juga ke ibu kota Armenia dan Azerbaijan, tidak mendatangkan hasil.

Terdapat harapan singkat setelah Presiden Pashinyan dan Azerbaijan Ilham Aliyev bertemu secara rasmi untuk pertama kalinya pada bulan Mac 2019, dan kemudian pada Februari 2020 untuk perbahasan umum di Persidangan Keselamatan Munich. Selama bertahun-tahun, pemimpin Armenia dan Azerbaijan menolak untuk tampil di ruangan yang sama. Tetapi pandemik koronavirus mengganggu usaha diplomatik awal tahun ini.

Pada 1 Oktober, Kumpulan Minsk meminta gencatan senjata, yang ditolak oleh Erdoğan.

Apa yang akan berlaku selepas ini?

Masih terlalu awal untuk mengatakan berapa lama pertempuran akan berlanjutan atau apakah itu akan meningkat menjadi perang yang lebih besar. Pertembungan 2016 dan pertembungan pada bulan Julai hanya berlangsung beberapa hari.

Gambarannya akan berubah dengan ketara sekiranya kekuatan utama memasuki konflik, tetapi bahkan Turki setakat ini telah menghadkan penglibatan rasminya. Armenia, bagaimanapun, menuduh Ankara mengerahkan pejuang Syria ke Azerbaijan dan menjatuhkan pesawat, tuduhan yang ditolak oleh Turki dan Azerbaijan.