Operasi Menahan PATI Untuk Elak Penularan Wabak Ke Kawasan Lain – KPN

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Tindakan pihak berkuasa melakukan operasi bersama untuk menyingkirkan pendatang tanpa izin semasa penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan adalah sebahagian daripada usaha untuk mengekang penyebaran wabak koronavirus.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata, operasi yang melibatkan Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Imigresen, Angkatan Tentera Malaysia dan Kementerian Kesihatan untuk memastikan tidak ada pendatang tanpa dokumen yang menyelinap keluar dari kawasan yang dikenal pasti dan menyebarkan penyakit di tempat lain.

“Kami tidak boleh membiarkan mereka bergerak bebas sementara PKP masih dikuatkuasakan kerana sukar bagi kami untuk menjejaknya jika mereka meninggalkan lokasi yang dikenal pasti.

“Itulah objektif utama operasi hari ini yang kami jalankan di beberapa lokasi di ibu kota,” katanya kepada Bernama di sini.

Abdul Hamid juga menegaskan bahawa sukar bagi pihak berwajib untuk mengesan sekiranya pendatang tanpa izin yang dijangkiti berpindah ke lokasi lain dan kemudian memulai kluster baru.

Mengulas lanjut, dia mengatakan bahawa mereka yang ditahan akan ditempatkan di satu lokasi untuk memudahkan pemantauan sehingga PKP ditamatkan.

“Terserah kepada kerajaan untuk mengambil tindakan lebih lanjut terhadap mereka setelah PKP ditamatkan,” tambahnya.

Semasa operasi hari ini di Masjid India dan sekitarnya, beratus-ratus pendatang tanpa dokumen yang tinggal di kawasan itu ditahan oleh pihak berkuasa, menurut laporan Bernama.