Pengguna Dinasihat Waspada Dengan Laman Web Palsu

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) menasihatkan orang ramai agar berhati-hati dengan penipu dalam talian yang cuba menipu pengguna dengan mewujudkan laman web dan laman sosial yang menyerupai agensi kerajaan dan bank.

Ketua pegawai operasi Fomca, T. Saravanan berkata, penipu menggunakan kemahiran teknikal untuk menduplikasi laman web dan laman sosial Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan bank, untuk menipu pengguna yang menghadapi masalah kewangan semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Penipu akan mencari pengguna yang lemah, terutama warga emas yang kini menghadapi masalah kewangan.

“Oleh itu, pengguna disarankan untuk memeriksa terlebih dahulu maklumat yang mereka terima sama ada melalui khidmat pesanan ringkas (SMS), panggilan telefon atau e-mel,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Katanya, pengguna juga dinasihatkan untuk tidak memberikan maklumat peribadi mereka seperti nombor akaun bank, nombor kad pengenalan dan sebagainya kepada sesiapa sahaja.

“Sila hubungi bank atau talian telefon rasmi LHDN jika anda telah menerima panggilan yang meminta maklumat peribadi anda, untuk pengesahan,” katanya.