Pembatalan Darurat Lebih Awal: Kerajaan Takut Undi di Parlimen

Reading Time: < 1 minute

Bekas perdana menteri, Najib Razak berkata pembatalan darurat yang telah dianjak kepada tarikh terdahulu menunjukkan bahawa kerajaan takut menghadapi undi di Dewan Rakyat.

Dalam catatan di Facebook, Najib mempersoalkan mengapa kerajaan memutuskan membatalkan darurat tersebut dan menyoal apakah Yang Di-Pertuan Agong telah dipersembahkan tentang langkah ini, sambil menunjukkan bahawa tidak ada warta yang dikeluarkan untuk keputusan ini.

Dia mengatakan ini bermaksud bahawa semua kompaun melebihi RM1,000 yang dikeluarkan, setiap dana kerajaan yang dibelanjakan di luar anggaran tahunan dan wang yang digunakan dari Tabung Amanah Negara (KWAN) sejak minggu lalu adalah “tidak sah”.

“Hingga kini, kerajaan belum menjawab apakah mereka mendapat persetujuan (Agong) walaupun telah diminta beberapa kali. Mengapakah kerajaan Perikatan Nasional melakukan pembatalan pada tarikh terdahulu?

“Agong dan raja-raja Melayu memutuskan bahawa peraturan itu perlu diperdebatkan, diundi dan disetujui di Parlimen. Kerajaan PN berpendapat bahawa jika dibatalkan, tidak perlu ada perbahasan, suara atau persetujuan Parlimen.

“Mereka benar-benar takut dengan suara Dewan Rakyat. Sekiranya ini terjadi, bagaimana mereka akan membuat usul atau berharap dapat melepasi anggaran 2022? ” tanya Najib, yang duduk di kerusi blok kerajaan di Parlimen hari ini.

Menteri undang-undang, Takiyuddin Hassan hari ini mengatakan semua peraturan telah dibatalkan pada 21 Julai kerana kerajaan memutuskan untuk membatalkannya berdasarkan Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan.

Dia juga memberitahu Dewan Rakyat bahawa kerajaan telah memutuskan tidak akan menasihati Raja untuk memperpanjang keadaan darurat, yang berakhir pada 1 Ogos.