Pengusaha Hotel Rugi RM66j Ekoran Pembatalan Tempahan

Reading Time: < 1 minute

Sebanyak RM66 juta kerugian dicatatkan ekoran 157 ribu pembatalan tempahan bilik disebabkan oleh wabak Covid-19, menurut Persatuan Hotel Malaysia (MAH), seperti yang dilaporkan oleh portal The Malaysian Reserve.

Ketua Pegawai Eksekutif MAH, Yap Lip Seng, berkata pembatalan datang dari pasaran tanah besar China, tetapi menyatakan terdapat laporan pembatalan dari pasaran domestik, Singapura, Hong Kong, Taiwan, Vietnam dan Eropah.

“Pembatalan oleh Korea Selatan meningkat sejak kerajaan mengeluarkan nasihat perjalanan terhadap Malaysia,” katanya dalam taklimat media semalam.

Sehingga 17 Februari, 2020, Kuala Lumpur, Sabah dan Selangor mencatatkan bilangan pembatalan bilik tertinggi masing pada 46,354; 32,392; dan 22,639, dengan kerugian individu sebanyak RM22.17 juta, RM11.55 juta dan RM7.06 juta.

Yap berkata walaupun demikian, MAH dan Persatuan Kembara dan Pelancongan Malaysia (Matta) akan terus bekerjasama dalam membangunkan industri pelancongan.

“Lebih-lebih lagi semasa krisis, bersama dengan kerajaan Malaysia,” katanya.

Sementara itu, kedua-dua persatuan itu telah mengadakan pelbagai perbincangan untuk mengemukakan cadangan masing-masing kepada beberapa kementerian dalam merumuskan pakej rangsangan untuk industri pelancongan, yang telah terkesan sejak wabak Covid-19.

Meskipun begitu, pemain industri itu percaya situasi ini membuka peluang untuk menggalakkan pelancongan domestik yang lebih luas.

Setiausaha agung Matta Nigel Wong berkata terdapat permintaan yang lebih tinggi untuk destinasi domestik berikutan kelembapan pelancongan antarabangsa.

“Krisis ini telah menjadikan kita semua bersatu dan mempromosikan lawatan mereka bersama-sama. “Matta juga telah memberikan 10 cadangan kepada kerajaan untuk pakej rangsangan,” katanya.

Pakej rangsangan ekonomi untuk mengurangkan cabaran yang dihadapi oleh industri dari wabak koronavirus dijangka diumumkan oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad minggu depan.

Seterusnya, Matta akan mengadakan pameran pelancongan domestik pertama yang dipanggil “Matta Cuti-Cuti Malaysia”, yang akan diadakan pada 4-5 April di Pusat Konvensyen KL yang dijangka akan mengumpulkan hasil sebanyak RM40 juta.