Bukit Aman Jalankan ‘Ops Mabuk’ di Seluruh Negara Setiap Hari

Reading Time: < 1 minute

AFP PHOTO / MOHD RASFAN

KUALA LUMPUR, 21 Feb – Dalam usaha untuk membendung kemalangan memandu dalam keadaan mabuk, polis persekutuan menggandakan operasi untuk memeriksa pemandu yang didapati memandu di bawah pengaruh alkohol.

Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Lalu Lintas Bukit Aman, Datuk Azisman Alias, memberitahu agensi berita Malay Mail bahawa operasi itu, yang diberi nama “Ops Mabuk”, kini sedang dijalankan di seluruh negara setiap hari.

“Bukit Aman telah mengarahkan semua ibu pejabat polis di seluruh negara untuk mengadakan Ops Mabuk setiap hari. Operasi sedemikian telah dimulakan oleh polis Kuala Lumpur dan kini telah diperluaskan ke semua negeri di negara ini, “katanya.

Beliau berkata operasi itu bermula minggu lalu, sambil menambah bahawa anggota polis yang bertugas di sekatan jalan dilengkapi dengan alat analisa nafas elektronik untuk menguji pemandu yang disyaki memandu mabuk.

Polis berkata terdapat banyak kes-kes pemandu memandu dalam keadaan yang berakhir dengan kecederaan serius dan kematian sejak awal tahun ini.

Menurut Azisman, 316 pemandu di seluruh negara telah ditangkap kerana meminum minuman keras pada Januari sahaja, daripada 116 operasi yang dijalankan untuk menguji 3,702 suspek.

Sebagai perbandingan, 1,116 pemandu yang ditangkap telah meminum minuman keras dari pemeriksaan ke atas 20,966 pemandu dan 19,281 kenderaan dalam 911 operasi sepanjang tahun lepas.

“Berdasarkan statistik ini dan membandingkannya dengan tahun-tahun terdahulu, terdapat peningkatan kecil dalam kes minum dan memandu,” katanya.

Beliau memetik kajian oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia menunjukkan Malaysia adalah antara 35 negara yang mempunyai kadar kemalangan yang tinggi “akibat memandu mabuk”.

Beliau berkata polis terpaksa mengambil tindakan drastik kerana minuman keras telah menjadi masalah sosial yang serius pada masa kini.