Teknologi Baru Kenderaan Pacu Dasar Automotif Negara 2020 – PM

Reading Time: 2 minutes

Picture by Shafwan Zaidon

KUALA LUMPUR, 21 Feb (Bernama) – Dasar Automotif Kebangsaan (NAP) 2020 yang dilancarkan hari ini akan menggabungkan tiga elemen teknologi canggih baru iaitu Kenderaan Generasi Seterusnya, Mobiliti sebagai Perkhidmatan dan Revolusi Industri 4.0.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata teknologi kenderaan adalah tumpuan pembangunan kritikal bagi pengeluar kereta global hari ini untuk meningkatkan keselamatan kenderaan serta menjadikan mobiliti lebih pintar dan mesra alam.

Selain menyelaraskan dengan trend teknologi semasa, NAP 2020, katanya, juga mensasarkan untuk meningkatkan dasar semasa ketika memperkenalkan langkah-langkah baru, yang akan menjadi dasar pembangunan perindustrian holistik, memenuhi keperluan dan jangkaan pelbagai pihak berkepentingan dalam rantaian nilai.

“Dalam hal ini, NAP 2020 telah mempertimbangkan semua unsur yang mungkin dalam bidang penyelidikan dan pembangunan, penyertaan syarikat domestik dalam rantaian bekalan tempatan dan global, aktiviti kejuruteraan, keupayaan dan pembinaan kapasiti bakat tempatan, peningkatan eksport serta insentif pelaburan, “katanya dalam ucaptama pada pelancaran NAP 2020, di sini hari ini.

Dr Mahathir berkata industri automotif dan sektor berkaitan telah menggunakan lebih 600,000 orang dan menyumbang 4.0 peratus kepada keluaran dalam negara kasar Malaysia.

Menurut beliau, terdapat lebih daripada 20 kilang pembuatan dan pemasangan di negara ini yang menghasilkan kenderaan penumpang dan komersil, serta motosikal dan skuter.

“Melangkah ke hadapan, terdapat kira-kira 53,000 pertubuhan selepas pasaran dan lebih daripada 600 komponen automotif yang terdiri daripada panel badan, bahagian trim, bahagian powertrain, bahagian getah dan bahagian elektrik dan elektronik.

Dr Mahathir menegaskan bahawa semua infrastruktur berteknologi tinggi dan kemudahan pada dasarnya akan membantu mengurangkan kos pengeluaran sambil menyelesaikan kitaran pengeluaran mapan dalam industri automotif serta di seluruh sektor perkilangan di Malaysia.

“Saya gembira mengetahui bahawa NAP 2020 akan mempunyai rancangan untuk merealisasikannya melalui penubuhan zon perindustrian yang khusus untuk amalan perniagaan pusingan ekonomi bagi industri automotif,” katanya.

Perdana Menteri juga mengingatkan apabila kereta kebangsaan pertama dilancarkan pada tahun 1983.

Beliau berkata kereta kebangsaan pertama yang bertujuan menjadikan Malaysia sebuah pusat kuasa pembuatan serantau, beralih dari negara yang kaya dengan sumber yang bergantung kepada dagangan antarabangsa komoditi pertanian dengan tumpuan kepada sektor perkilangan.

“Apabila kita memulakan industri ini lebih daripada 35 tahun yang lalu, ramai yang ragu-ragu. Tetapi hari ini, Malaysia telah menjadi salah satu pasaran paling kompetitif bagi industri automotif, dan ia telah melalui banyak fasa pembangunan dengan banyak kisah kejayaan untuk diceritakan, “katanya.

Beliau menambah bahawa sektor automotif adalah pilihan yang munasabah kerana ia mampu memberikan tumpuan ekonomi yang jauh lebih besar dan mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan untuk rakyat.

Dengan perindustrian, sub-sektor pembuatan lain yang berkaitan juga diwujudkan dan bertambah seiring dengan meningkatnya permintaan bahan mentah seperti getah, keluli, plastik dan petrokimia, katanya.

“Selain itu, perindustrian membuka lebih banyak sektor yang berkaitan dengan perkhidmatan dan menyediakan perniagaan hiliran bernilai tinggi dan peluang pekerjaan seperti di bidang borong, runcit, perkhidmatan selepas jualan dan pemasaran,” kata Perdana Menteri.

Industri automotif menurut Perdana Menteri melampaui pengilangan kereta semata-mata kerana ia juga mendorong perkembangan teknologi baru yang akan melengkapi sektor industri lain.

“Teknologi yang tersedia di dalam kereta menyediakan peluang besar untuk sektor perindustrian berkaitan untuk membuka bidang baru. Hubungan antara kedua-dua sektor huluan seperti keluli, plastik dan getah serta rantaian nilai hiliran menunjukkan bahawa industri automotif merupakan salah satu penyumbang penting dan strategik kepada pertumbuhan keseluruhan sektor perkilangan, “katanya.