PM Temui Menteri Pertahanan China Bincang Kerjasama Dua-Hala

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR, 7 September (Xinhua) – Perdana Menteri Malaysia Muhyiddin Yassin bertemu dengan pemimpin Parti Komunis China (CCP) dan Menteri Pertahanan Wei Fenghe di sini Isnin dan kedua-dua pihak membincangkan kerjasama dua hala antara kedua-dua negara.

Muhyiddin mengucapkan tahniah atas kejayaan China dalam ‘mengawal’ wabak COVID-19. Dengan sokongan luar biasa dari China, Malaysia telah menjadi salah satu negara pertama di dunia yang mengawal wabak itu, katanya, sambil menyatakan penghargaan dan harapan kedua-dua negara akan terus bekerjasama menentang COVID-19.

Malaysia bersedia bekerjasama dengan China untuk memperkukuhkan kerjasama dua hala dalam semua bidang termasuk pertahanan, ekonomi dan perdagangan, dan pendidikan, antara lain, kata Muhyiddin.

Wei berkata, persahabatan antara China dan Malaysia mempunyai ‘sejarah yang panjang’, dan hubungan dua hala selalu menikmati perkembangan yang sihat dan stabil.

China dan Malaysia telah memberikan bantuan satu sama lain selama wabak COVID-19, dan telah memimpin untuk mendorong pemulihan ekonomi dan sosial sambil memajukan kerjasama pragmatik dalam semua bidang, kata Wei.

China komited untuk memperkukuhkan kerjasama pertahanan antara kedua-dua negara, dan terus meningkatkan hubungan ketenteraan ke ketenteraan untuk mencapai hasil yang baru, katanya.

Wei menegaskan bahawa menjaga kestabilan di Laut China Selatan adalah tanggungjawab bersama China dan Malaysia. Oleh kerana keadaan keseluruhan di Laut China Selatan tetap stabil, China bersedia bekerjasama dengan negara-negara Kesatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) termasuk Malaysia, untuk saling bertemu di tengah jalan untuk menjaga keamanan dan ketenangan China Selatan Laut, katanya.

Juga pada hari Isnin, Wei mengadakan pertemuan rasmi dengan Menteri Pertahanan Malaysia, Ismail Sabri Yaakob, di mana kedua-dua pihak saling bertukar pandangan mengenai isu-isu termasuk situasi antarabangsa dan serantau, hubungan antara kedua-dua tentera dan juga Laut China Selatan.

Ismail Sabri mengadakan upacara alu-aluan untuk Wei menjelang pertemuan, di mana Wei memeriksa pengawal kehormatan tentera Malaysia.