Tetamu Majlis Kenduri Kahwin Diminta Jalani Ujian Covid-19

Reading Time: < 1 minute

SEBERANG PERAI | Pejabat kesihatan daerah Seberang Perai Tengah merayu tetamu yang menghadiri majlis perkahwinan di Bukit Indera Muda, Bukit Mertajam pada 29 Ogos untuk segera menghubungi mereka.

Tetamu yang menghadiri majlis akad nikah Fatin dan Azlan diminta untuk menjalani pemeriksaan setelah seorang tetamu diuji positif untuk COVID-19.

Satu notis mengenai isu tersebut telah disiar di Facebook pada petang semalam, 8 September.

Pengarah Jabatan Kesihatan Pulau Pinang, Dr Asmayani Khalib sejak itu mengesahkan bahawa notis itu dikeluarkan oleh pejabat kesihatan daerah.

Menurut New Straits Times, pihak berkuasa kesihatan kini mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai perkahwinan tersebut seperti jumlah tetamu yang hadir.

“Pegawai saya sedang melakukan penyenaraian. Mereka melakukan yang terbaik dalam hal ini,” katanya, sambil menambah bahawa itu adalah satu-satunya maklumat yang ada.

Beliau mengatakan walaupun tuan rumah telah menyiapkan kod QR untuk pendaftaran tetamu semasa acara berlangsung, beberapa mungkin tidak mendaftar masuk.

Ia baru sahaja diketahui bahawa tetamu positif COVID-19 telah dijangkiti virus dari kluster Sungai di Kedah.

Kes itu kini dirawat di sebuah hospital di Alor Setar.

Semua tetamu yang menghadiri upacara tersebut diminta melaporkan diri ke pejabat kesihatan daerah Seberang Perai Tengah, atau menghubungi mereka di talian + 604-5397884.