Rakaman Perbualan Telefon Dedah Salah Guna Kuasa, Pemalsuan Bukti

Reading Time: 3 minutes

PUTRAJAYA | Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini mendedahkan beberapa rakaman perbualan telefon yang mengaitkan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak ketika beliau mengatur isu berkaitan penyiasatan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) pada 2016.

Pada sidang akhbar hari ini, Ketua Pesuruhjaya SPRM Latheefa Koya memainkan sembilan rakaman audio perbualan telefon antara 5 Jan 2016 dan 29 Julai 2016 sepanjang hampir 45 minit digabungkan.

Audio itu, katanya, diterima oleh SPRM “selepas tahun baru” (Januari 2020).

“Kami amat berpuas bahawa rakaman itu asli,” kata Latheefa, menambah bahawa tarikh untuk setiap rakaman dinyatakan dalam nama setiap fail.

Beliau menambah bahawa SPRM tidak melihat bagaimana pendedahan klip itu mengganggu kes-kes mahkamah yang sedang berjalan yang melibatkan 1MDB dan Najib, kerana pendedahan itu dilakukan demi kepentingan awam.

Ketua Ex-MACC Dzulkifli Ahmad membocorkan maklumat AGC kepada Najib pada 2016

Klip itu terdapat dalam tiga bahagian. Bahagian pertama termasuk perbualan yang melibatkan orang yang kelihatan sebagai bekas ketua SPRM Tan Sri Dzulkifli Ahmad – kemudian seorang timbalan pendakwa raya di Jabatan Peguam Negara (AGC).

Dzulkifli didengar mengatakan bahawa Peguam Negara – kemudian Tan Sri Mohamed Apandi Ali – adalah “sangat baik” tetapi cadangan SPRM mengenai kes itu adalah menyusahkan.

“Ia sangat buruk … [Bekas ketua SPRM Tan Sri] Abu Kassim [Mohamed] tidak boleh membasuh tangannya dan mengatakan bahawa dia tidak terlibat dengan keputusan [oleh SPRM],” kata Dzulkifli.

“Dari segi undang-undang, Tan Sri Apandi boleh mengendalikan, saya boleh mengendalikan,” Dzulkifli berkata. Beliau menambah bahawa walaupun tidak ada masalah dengan 1MDB pada Januari 2016, Najib “dimainkan” oleh insiden masa lalu – mungkin merujuk kepada sebelum menduduki posisi teratas dalam badan eksekutif negara pada tahun 2015.

Dzulkifli juga didengar bercakap dengan seorang yang lain, yang mana SPRM kenalpasti sebagai bekas setiausaha sulit Najib, Tan Sri Shukry Mohammad Salleh.

Sementara itu, rakaman berasingan merakamkan percakapan antara Najib dan pihak-pihak dari Emiriah Arab Bersatu, termasuk Putera Mahkota UAE Mohammed bin Zayed Al Nahyan, dan pengarah urusan Mubadala Development Co, Khaldoon Al Mubarak.

Panggilan dibuat berikutan pengumuman Jabatan Kehakiman AS (DoJ) pada bulan Julai 2016, mengenai skandal bilion dolar yang melibatkan 1MDB.

“Kami mengalami sedikit ‘cuaca buruk’, hasil pengumuman semalam oleh DoJ,” kata Najib kepada putera mahkota.

Najib juga didengari membuat “permintaan peribadi” – bagi UAE untuk mewujudkan “perjanjian pinjaman” antara anak tirinya Riza Aziz dan Timbalan Perdana Menteri UAE Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, kerana jejak wang 1MDB untuk syarikat pengeluaran filem Hollywood Riza, Red Granite Pictures.

“Masalahnya agak kecil, jika ada perjanjian dengan Sheikh Mansour, perjanjian pinjaman, yang akan menunjukkan ia adalah pakej pembiayaan yang sah, bukan pengubahan wang haram.

“Dia berada di bawah tekanan di Amerika, dan saya bimbang dia menjadi kambing hitam.

“Saya akan menghargai jika perjanjian itu boleh ditandatangani dengan cepat supaya ia muncul sebagai pinjaman yang sah. Apabila dia menerimanya, bank itu membersihkan sumber wang, jadi dia tidak menyedarinya,” kata Najib.

“Saya tidak mahu dia menjadi mangsa. Dia benar-benar percaya ia berasal dari Aabar [Investments PJS], dari Sheikh Mansour.

“Saya memerlukan perjanjian itu untuk diselesaikan dengan cepat,” kata Najib kepada Putera Mahkota. “Dia berkata yang dia mahukan ialah membuat filem, dan ada tawaran pinjaman dari Sheikh Mansour.”

Najib telah meminta untuk bertemu Putera Mahkota secara peribadi pada Julai 2016, tetapi permintaan itu kemudiannya ditolak.

Satu lagi rakaman antara Najib dan seorang yang dikenal pasti SPRM sebagai isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor, di mana Rosmah didengar dengan nada marah “memberi nasihat” kepadanya mengenai perkara itu.

“Kamu nak benarkan saya beri nasihat?” jerit Rosmah pada satu ketika.
“Darling, kamu adalah PM kamu yang perlu kendalikan, kamu ada orang-orang untuk memberi nasihat kepada kamu,” katanya kepada Najib.

Dari perbualan itu, kelihatan Rosmah aktif dalam mengetahui tentang politik yang mengelilingi Najib. Terdapat rasa tidak puas hati terhadap peranan Abu Kassim dalam siasatan ke atas Najib.

“Mereka beritahu kita untuk memperlahankan Abu Kassim, tetapi sekarang dia membuat kenyataan,” kata Rosmah, merujuk kepada apa yang ditegaskan oleh pegawai SPRM sebagai sidang akhbar yang mengejutkan oleh Abu Kassim pada 23 Jun 2016 ketika dia memberitahu akhbar itu tidak ada tekanan untuk dia meletakkan jawatan daripada agensi anti-rasuah.

Rosmah juga menasihatkan Najib untuk memintas pegawai kanannya, Datuk Amhari Efendi Nazaruddin untuk berkomunikasi dengan Khaldoon, dan menjemput Khaldoon ke rumah mereka untuk membincangkan masalah itu dan menyelesaikannya sekaligus.

“Bukannya dia tak kenal kita, pernah makan minum rumah kita (Tidak seperti dia (Khaldoon) tidak mengenali kami, dia sudah makan di rumah kita,” kata Rosmah. “Kemudian beritahu Putera Mahkota. Kita sudah membuang masa seminggu.”

Najib menjawab bahawa pihak UAE “mahu melihat pergerakan”, dan bahawa “pihak Cina sudah bergerak”, sambil menambah bahawa dia akan bercakap dengan Amhari mengenai Khaldoon.

Terdapat juga perbualan antara Najib dan Amhari, susulan satu susunan yang gagal untuk bertemu Khaldoon di Jakarta, Indonesia, untuk menyelesaikan pertikaian antara 1MDB dan IPIC, yang kemudiannya menjadi arbitrase antarabangsa.

Selepas rakaman itu dimainkan, Latheefa berkata: “Berdasarkan pemahaman kami terdapat tanda-tanda penyalahgunaan kuasa, penghalang keadilan, dan pembuatan bukti palsu berdasarkan rakaman.”

Latheefa berkata rakaman akan diberikan kepada pihak berkuasa yang berkaitan semasa ia meneruskan dengan bahagian penyiasatannya.

Dia enggan mengulas sama ada pihak berkuasa akan berusaha untuk bekerja dengan UAE untuk mendapatkan penjelasan mengenai perkara itu, jika fail itu akan ditender sebagai bukti baru dalam perbicaraan yang sedang berlangsung, atau jika mereka akan memfailkan tuduhan baru terhadap orang yang terlibat dalam rakaman.