Ringgit Melonjak Selepas Lantikan PM Baru, Terbaik Di Rantau Asia

Reading Time: < 1 minute

Ringgit melonjak, menjadikan mata wang itu mencatat prestasi terbaik di Asia untuk hari kedua, berikutan pelantikan Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri baharu Malaysia, lapor Bloomberg.

Ringgit meningkat sebanyak 0.9% berbanding dolar kepada 4.4542, paras paling kukuh sejak pertengahan Ogos. Mata wang itu melonjak sebanyak 1.8% selepas pelantikan Anwar pada Khamis, keuntungan sehari terbesar sejak Mac 2016.

Sementara itu, indeks penanda aras saham merosot sebanyak 1.3% pada pengambilan untung selepas pasaran menambah nilai hampir $19 bilion — terbesar dalam sehari sejak Mac 2020.

Pelantikan Anwar menghapuskan ketidaktentuan utama dalam pasaran dan meredakan kebimbangan kemungkinan pengaruh kuat oleh Parti Islam Se-Malaysia (PAS) yang konservatif, parti terbesar dalam saingan blok Perikatan Nasional.

Namun, penganalisis berkata premium risiko politik ke atas ekuiti Malaysia kekal memandangkan model “kerajaan perpaduan” adalah wilayah yang belum diterokai dan Anwar masih perlu menguji sokongan ahli parlimen terhadap kepimpinannya dengan undi percaya pada 19 Dis.

“Sehingga negara mencapai kestabilan politik yang munasabah, indeks KLCI mungkin akan menguasai penilaian ‘sub-optimum’,” Vincent Khoo, ketua penyelidikan di UOB Kay Hian, menulis dalam nota.

Pelabur juga akan terus menanti pengumuman barisan kabinet dan pembentangan Bajet yang disemak semula.

Pasaran tempatan ditutup pada hari Isnin kerana cuti khas yang diumumkan oleh Perdana Menteri.