Bola Berteknologi Tinggi Perlu Dicaj Sebelum Sepak Mula

Reading Time: < 1 minute

Tahukah anda bola Piala Dunia perlu dicaj sebelum setiap perlawanan. Bola yang digunakan pada Piala Dunia di Qatar mempunyai sensor berteknologi tinggi yang perlu dicaj.

Bola Adidas mempunyai sensor di dalamnya yang mengumpul data seperti kelajuan dan arah serta membolehkan pengesanan kedudukan bola dan offside oleh sistem Video Pembantu Pengadil (VAR).

Sensor ini dikuasakan oleh bateri kecil, yang menurut Adidas boleh bertahan selama enam jam penggunaan aktif, atau sehingga 18 hari apabila tidak digunakan. Sensor, yang beratnya hanya 14 gram, memberikan pengesanan bola dalam masa nyata; dengan kamera diletakkan di sekeliling padang membantu pengadil menentukan offside dan keputusan lain yang dalam pertikaian.

Lionel Messi dengan bola Piala Dunia 2022

Pada bila-bila masa bola itu ditendang, ditanduk, dibaling atau walaupun diketuk, sistem akan mengesan pada 500 detik sesaat. Data dihantar dalam masa nyata daripada sensor kepada sistem penentududukan setempat (LPS), yang melibatkan persediaan antena rangkaian yang dipasang di sekitar medan permainan yang mengambil dan menyimpan data untuk kegunaan segera.

Maximillian Schmidt, pengasas bersama dan pengarah urusan KINEXON, yang mengeluarkan sensor itu, mendedahkan tentang bagaimana ia berfungsi.

Apabila bola terbang keluar dari garisan semasa permainan, dan bola baharu yang menggantikannya dibaling atau ditendang, sistem backend KINEXON secara automatik beralih kepada input data bola baharu tanpa memerlukan penglibatan manusia.