Ringgit Susut Ke Tahap Paling Rendah Berbanding Dolar AS

Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR | Nilai Ringgit susut ke tahap paling lemah berbanding dolar AS setakat hari ini pada 4.3050 kerana kejatuhan harga minyak mentah melemahkan tekanan terhadap mata wang Malaysia. Ringgit lemah meskipun nilai dolar AS mengalami penurunan selepas potongan kadar faedah 100 mata asas Rizab Persekutuan AS pada hari Ahad antara 0% dan 0.25% untuk mengurangkan kesan ekonomi ekoran pandemik Covid-19.

Pada masa berita ini ditulis hari ini, ringgit didagangkan pada 4.3050 berbanding dolar AS selepas bertukar tangan antara 4.2910 dan 4.3047 awal hari ini.

Berbanding mata wang lain, ringgit mengukuh kepada 3.0322 berbanding dolar Singapura dan 13.4513 berbanding baht.

Ringgit menjejaki harga minyak mentah kerana Malaysia adalah pengeksport minyak.

Reuters melaporkan bahawa kerugian minyak berlanjutan pada hari Isnin apabila kadar kecemasan yang dipotong oleh Rizab Persekutuan AS gagal untuk menenangkan pasaran kewangan global yang panik oleh penyebaran koronavirus sementara perang harga berlaku di antara pengeluar utama.

Minyak mentah Brent jatuh AS $ 1.13 kepada AS $ 32.72 setong pada 0230 GMT, jatuh selepas kejatuhan minggu lepas sebanyak 25%, kejatuhan mingguan terbesar sejak 2008. Harga bulan hadapan dibuka pada paras tertinggi US $ 35.84 tetapi turun kepada AS $ 31.63 . Minyak mentah AS berada pada US $ 31.01, turun 72 sen, selepas jatuh di bawah US $ 30 pada awal sesi, walaupun Presiden AS Donald Trump berjanji untuk mengisi rizab minyak strategik kepada pengguna minyak terbesar di dunia “ke puncak”.

Nilai ringgit pada 3:08 ptg waktu tempatan (3:08 pagi waktu New York)

Harga minyak turun dengan tekanan yang sengit ke atas kedua-dua permintaan dan bekalan: Kebimbangan tentang pandemik menyebabkan pengurangan pembelian minyak semakin berleluasa, manakala kebimbangan lebihan bekalan berlaku selepas pengeksport utama Arab Saudi meningkatkan pengeluaran dan menurunkan harga untuk meningkatkan jualan kepada pengguna di Asia dan Eropah. Awal bulan ini, Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum dan Rusia gagal melanjutkan perjanjian pemotongan pengeluaran yang telah mengawal harga sejak 2016, “lapor Reuters.

Kenanga Investment Bank Bhd berkata dalam satu nota hari ini bahawa pandemik dan ketidakpastian Covid-19 di pasaran minyak global boleh membawa ringgit ke kejatuhan bebas minggu ini berikutan risiko kemerosotan ekonomi.

Affin Hwang Investment Bank Bhd berkata dalam satu nota hari ini bahawa walaupun pergantungan Malaysia terhadap pendapatan berkaitan minyak telah menurun dalam beberapa tahun kebelakangan ini, trajektori harga minyak global masih mempunyai implikasi penting bagi pertumbuhan ekonomi dan mata wang Malaysia.