Pandemik Lebih Buruk Dari Krisis Kewangan ’97 – Mahathir

Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR | Bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad yang memacu pemulihan Malaysia dari krisis kewangan Asia pada 1997, menjangkakan pandemik Covid-19 akan melanda ekonomi global lebih buruk.

“Ini lebih buruk daripada krisis kewangan,” katanya dalam temu bual televisyen Bloomberg.
“Ini benar-benar satu pukulan yang dahsyat kepada ekonomi seluruh dunia.”

Mahathir menyertai pemimpin dunia lain dengan memberi amaran bahawa kesan virus mungkin lebih buruk daripada tempoh pergolakan yang lalu. Presiden Bank Pusat Eropah, Christine Lagarde pada bulan ini memberi amaran bahawa kejatuhan ekonomi mungkin sama dengan krisis kewangan global 2008, manakala Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong berkata ia mungkin lebih buruk.

Krisis pada tahun 1997 membawa kepada pergolakan kewangan dan politik yang meluas di seluruh Asia. Berjuta-juta orang jatuh di bawah garis kemiskinan apabila ekonomi menyusut dan mata wang jatuh, sementara kerajaan tumbang di rantau ini. Malaysia muncul lebih baik, dengan pertumbuhan ekonomi pulih dalam masa setahun.

Mahathir, 94, adalah pemimpin paling lama negara berkhidmat sebagai perdana menteri. Beliau
melaksanakan langkah radikal seperti kawalan modal yang ketat dan menambat ringgit kepada RM3.80 dolar Amerika Syarikat (AS) selepas ia jatuh ke paras terendah dalam sejarah iaitu, RM5.20 berbanding dolar pada 1998.

Para pegawai Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) kemudian mengakui bahwa langkah-langkah itu meletakkan Malaysia lebih jauh ke hadapan.

Kali ini, penetapan kadar pertukaran tidak akan membantu, kata Mahathir.

“Keyakinan pelabur sangat rendah bukan sahaja untuk Malaysia, ia adalah untuk seluruh dunia,” katanya dalam temu bual di Putrajaya. “Kerana jika anda melabur dan anda tidak boleh menjual, anda tidak melabur.”

Pandemik Covid-19 telah mengganggu pergerakan orang dan rantaian bekalan. Pengguna mungkin hanya memberi tumpuan kepada produk makanan dan kesihatan, yang mungkin masih menarik beberapa pelaburan, katanya.

Mahathir telah meletak jawatan pada bulan lepas, menamatkan krisis politik yang membawa kepada Muhyiddin Yassin menjadi perdana menteri yang disokong oleh gabungan parti yang longgar dari gabungan parti pembangkang.

Mahathir melahirkan keraguan mengenai keupayaan kerajaan baru untuk memacu negara ini untuk pulih.