Sains, Matematik Akan Kembali Diajar Dalam BI – Tun M

Reading Time: 2 minutes

PETALING JAYA | Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata mata pelajaran Sains dan Matematik akan diajar dalam Bahasa Inggeris sekali lagi dalam usaha mempromosikan penggunaan dan penguasaan bahasa tersebut, lapor portal Free Malaysia Today.

Tun Mahathir menekankan pentingnya menguasai bahasa Inggeris dan menambah bahawa kedua-dua mata pelajaran itu bukan “asli” kepada Malaysia.

“Geografi dan sejarah boleh datang dalam mana-mana bahasa, tetapi sains dan matematik bukanlah bidang pengetahuan pribumi.

“Ia datang dari luar negara dan sebahagian besar datang kepada kita dalam bahasa Inggeris. Oleh itu, kita akan menggunakan Bahasa Inggeris dalam pengajaran Sains dan Matematik, “katanya dalam pertemuan khas dengan kumpulan pengurusan kementerian pendidikan semalam.

Pada bulan Mac tahun lepas, Mahathir mengumumkan bahawa kerajaan telah mengambil pendekatan jalan tengah untuk mengajar Sains dan Matematik di sekolah-sekolah.

Mahathir berkata pendekatan itu membolehkan sekolah memilih sama ada untuk mengajar dua mata pelajaran dalam Bahasa Inggeris atau Bahasa Melayu kerana sesetengah rakyat Malaysia menyokong idea itu manakala yang lain menentangnya.

Walau bagaimanapun, pada bulan Julai, beliau berkata kementerian pendidikan sedang mengkaji semula pengenalan Dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) yang mula diperkenalkan pada tahun 2002.

Mahathir mengakui bahawa rakyat Malaysia mahu melihat pembaharuan dalam dasar pendidikan negara, sambil menambah bahawa dia melihat kelemahan dalam dasar semasa yang memerlukan perhatian.

“Sudah tentu, pandangan saya tidak selalu popular atau diterima oleh ramai orang tetapi saya merasakan saya perlu menolak perkara tertentu untuk memastikan anak-anak kita membesar dan mendapati diri mereka dapat menangani masalah kehidupan dewasa,” katanya. “Itulah tujuan pendidikan.”

Beliau berkata masyarakat majmuk Malaysia adalah pedang bermata dua, menimbulkan kemunduran tetapi juga mempunyai potensi untuk terus menyumbang kepada pembangunan negara.

Beliau menambah bahawa perkembangan negara selama ini adalah hasil dari “hubungan kerja yang baik” antara pelbagai kaum.

“Jika negara tidak stabil, jika ia sedang berperang, kita boleh melupakan pembangunan. Segala-galanya akan tertumpu pada bagaimana membunuh satu sama lain dengan lebih efisien, “katanya.

Dasar PPSMI yang ditujukan untuk meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris pelajar, dibubarkan pada tahun 2012 di tengah-tengah protes yang kuat.