Sisa Plastik Dari Denmark Ditemui di Malaysia

Reading Time: 2 minutes

Berita tentang sisa plastik Denmark yang terdapat di Asia Tenggara muncul selepas siasatan selama 10 bulan yang dibuat oleh stesen penyiaran Denmark TV2, dengan bantuan dari Plastic Change dan rangkaian antarabangsa mereka, Break Free From Plastic. Tujuannya adalah untuk menyiasat apa yang berlaku kepada sisa plastik Denmark dari isi rumah apabila ia dihantar untuk apa yang disebut sebagai ‘kitar semula’. Bagaimana ia berakhir di Malaysia menjadi tanda tanya.

Denmark mengeksport sebahagian besar sisa plastik dari isi rumah untuk dikitar semula ke Jerman atau Sweden, kerana negara itu mempunyai kemudahan kitar semula dengan beberapa teknologi paling maju di dunia. Denmark telah membuat pelaburan besar dalam loji pembakaran sisa dan oleh itu mereka tidak mengembangkan industri kitar semula. Oleh itu, untuk mengitar semula sisa plastik Denmark, ia perlu menyeberangi sempadan Denmark ke negara jiran.
Fakta bahawa Denmark mengeksport sisa plastik ke negara EU bukanlah masalahnya. Masalah timbul apabila tiada kawalan terhadap sisa plastik selepas ia melintasi sempadan negara itu. Masalah kedua timbul kerana sejumlah besar pembungkusan dan produk pakai buang yang tidak dibuat untuk dikitar semula.

Walaupun dengan teknologi yang paling canggih, banyak plastik isi rumah sukar dikitar semula kerana ia terdiri daripada jenis plastik campuran, kualiti yang buruk dan reka bentuk yang kurang baik, serta plastik menjadi “kotor dan tercemar” selepas bercampur bersama bahan lain. Oleh kerana kesulitan dalam mengitar semula plastik, beberapa plastik yang diterima Jerman dari Denmark dieksport ke negara-negara di Asia Tenggara, termasuk Malaysia. Di sini ia dibakar untuk bahan bakar atau berakhir di tapak pelupusan terbuka.

Malangnya, bagi Plastic Change, ia tidak menghairankan.

“Ia sama sekali tidak boleh diterima penggunaan plastik dan sisa pembungkusan berakhir sebagai bahan yang tidak berguna di negara Asia Tenggara.

“Sebagai negara yang kaya, kita mesti mengambil tanggungjawab ini dan selesaikannya sendiri,” menurut Anne Aittomaki, Pengarah Strategik Plastic Change.

“Kami mesti menghasilkan sesuatu yang lebih bijak di mana pengguna sedar bahawa produk dan bungkusan yang disertakan yang diambil dari rak jualan dan dibawa pulang direka untuk dimasukkan ke dalam sistem di mana ia boleh digunakan semula atau dikitar semula di dalam sempadan Eropah.” katanya lagi.

– Dipetik dari laman web plasticchange.org