SSM Perkenal 5 Inisiatif Bantu Komuniti Perniagaan

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Semua syarikat akan diberi lanjutan sehingga tiga bulan selepas berakhirnya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) untuk mengadakan mesyuarat agung tahunan mereka, menurut Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) memetik laporan Bernama.

Bagaimanapun, syarikat perlu membuat permohonan kepada SSM untuk memastikan pelanjutan tersebut tidak disalahgunakan.

Ini merupakan satu daripada lima inisiatif tambahan yang diperkenalkan oleh SSM untuk mengurangkan beban masyarakat perniagaan dan sektor korporat yang terjejas oleh wabak koronavirus novel, selain dua langkah yang melibatkan SSM yang telah diumumkan di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi PKS Tambahan Prihatin.

Di bawah pakej yang diumumkan pada 6 April, kerajaan memberi moratorium 30 hari automatik dari hari terakhir PKP bagi syarikat-syarikat untuk membuat dokumen statutori mereka dengan SSM.

Di samping itu, perpanjangan tiga bulan diberikan untuk syarikat dengan tahun kewangan yang berakhir pada 30 September hingga 31 Dis 2019, untuk membuat penyata kewangan, tetapi mereka diminta untuk memohon SSM untuk perpanjangan tanpa dikenakan bayaran.

Dalam kenyataan hari ini, SSM berkata ia juga akan melanjutkan tempoh untuk mematuhi Seksyen 241 Akta Syarikat 2016 untuk Pendidikan Profesional Berterusan (CPE) untuk setiausaha syarikat sehingga 31 Disember, 2020, tertakluk kepada syarat-syarat tertentu.

Pengawal selia juga meningkatkan kadar hutang semasa dari RM10,000 hingga RM50,000 sehingga 31 Disember, 2020, untuk mengurangkan penutupan syarikat. Tempoh untuk menjawab notis permintaan juga telah diperpanjang hingga enam bulan dibandingkan dengan 21 hari pada masa ini.

Satu lagi inisiatif yang dilancarkan adalah untuk memanjangkan tarikh akhir Kempen Kepatuhan 2020 Akta Syarikat 2016, yang pada mulanya dijadualkan berakhir pada 30 April, kepada 30 Jun 2020. Di bawah kempen ini, SSM menyediakan kadar pengurangan kompaun maksimum sebanyak 90 peratus kepada syarikat dalam keadaan tertentu.

Akhirnya, suruhanjaya itu juga membenarkan – tanpa persetujuan diperlukan – syarikat yang dibatasi dengan jaminan untuk mengumpulkan derma dari orang ramai untuk membantu bahagian masyarakat yang menghadapi kesulitan akibat wabak.