Tiada UPSR, PT3, SPM dan SVM Tahun Ini

Reading Time: < 1 minute

PUTRAJAYA | Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR), Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3), peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Vokasional Malaysia (SVM) tidak akan diadakan tahun ini.

Menteri Pendidikan Dr Mohd Radzi Md Jidin dalam sidang media khas di sini hari ini mengumumkan bahawa peperiksaan UPSR dan PT3 yang dijadualkan pada bulan September dan awal Oktober dibatalkan, sementara peperiksaan SPM dan SVM yang dijadualkan pada bulan Oktober dan awal November, ditangguhkan ke suku pertama tahun 2021.

Katanya, pembatalan UPSR tidak akan mempengaruhi penilaian pelajar setelah mengikuti pendidikan rendah kerana penilaian dapat dilakukan dengan pelbagai kaedah.

“Kerana keputusan UPSR adalah salah satu kriteria untuk masuk ke sekolah berasrama penuh (SBP), Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA), Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) dan Kolej Tentera Diraja (RMC), KPM akan memperkenalkan kaedah baru untuk tujuan ini, yang tidak hanya tertumpu pada prestasi akademik.

“Pembatalan peperiksaan PT3 juga tidak akan mempengaruhi penilaian prestasi pelajar di peringkat menengah rendah. Kaedah penilaian baru akan diperkenalkan. Hasil dari penilaian ini akan digunakan sebagai salah satu kriteria kemasukan ke sekolah tertentu seperti sekolah berasrama penuh atau teknik, ā€¯katanya.

Walaupun begitu, menteri menekankan bahawa, dalam apa jua keadaan, akses pelajar terhadap proses pengajaran dan pembelajaran akan tetap menjadi keutamaan.

Mohd Radzi berkata, keputusan itu digunakan untuk semua sekolah kerajaan, sekolah bantuan kerajaan, sekolah swasta dan mana-mana institusi pendidikan yang berdaftar dengan KPM.

“Sekolah yang tidak berdaftar dengan KPM juga digalakkan untuk mengikuti keputusan ini,” katanya.