Apple Perkenal iPhone ‘Bajet’ Bulan Ini

Reading Time: 2 minutes

Foto sekadar hiasan

Walaupun dunia sedang mengalami krisis ekonomi ekoran wabak, Apple dikatakan akan melancarkan telefon bimbit dengan harga lebih rendah yang bertujuan untuk mengisi kekosongan dalam siri keluarannya, seawal bulan ini.

Laporan menunjukkan bahawa telefon bimbit Apple yang baru, yang disebut iPhone SE atau iPhone 9, boleh dimiliki dengan harga bermula di bawah £ 400 (RM 2,170), dan menghasilkan sedikit pertumbuhan dengan waktu yang tidak menentu untuk telefon pintar baru untuk gergasi California itu.

“Apple melihat ini sebagai keluaran rendah, sentuhan kecil dengan sedikit peminat kerana telefon sudahpun siap sedia dihantar,” kata penganalisis Wedbush Securities Daniel Ives dalam catatan penyelidikannya.

Ives mengatakan bahawa Apple berkemungkinan boleh menjual 20 juta hingga 25 juta peranti baru sebelum iPhone 12 yang baru siap dihantar.

Sebarang pelancaran telefon pintar baru adalah tanpa pembukaan sebagaimana kebiasaan Apple, dan akan bergantung pada penjualan dalam talian dengan kebanyakan kedai runcit ditutup.

Samsung Korea Selatan minggu lalu memperkenalkan telefon pintar baru yang merangkumi model yang direka untuk berfungsi pada rangkaian mudah alih generasi baru 5G dan berharga kurang dari £ 500 (RM 2,713).

“Orang mungkin mempunyai lebih sedikit wang untuk dibelanjakan, tetapi pada masa yang sama mereka mahukan teknologi yang lebih baik,” kata penganalisis Creative Strategies, Carolina Milanesi.

“Di AS, di mana telefon pintar kelas atas atau telefon murah dan pertengahan telah hilang, peringkat pertengahan itu telah kembali.”

Milanesi mengatakan bahawa telefon baru ini dapat menarik minat pengguna yang mengalami masalah kewangan, kerana beberapa peranti kelas atas mencapai harga yang terlalu tinggi sehingga £ 1,500 (RM 8,138).

Reka bentuk dan pengeluaran telefon pintar yang dilancarkan tahun ini bermula jauh sebelum wabak koronavirus, yang bermaksud pembuat terkunci dalam spesifikasi model.

“Kami akan memasuki musim ini,” kata Milanesi mengenai desas-desus yang semakin meningkat bahawa Apple dan Google bersedia untuk mengumumkan telefon bimbit baru.

IPhone dengan harga pertengahan berpotensi menarik minat pengguna yang lebih berminat dengan kelebihan seperti kamera, skrin, dan jangka hayat bateri dan kurang berminat dengan “gimik”, kata Milanesi.

“Ini yang pasti bukan tindak balas terhadap koronavirus; tapi ia seperti lebih sesuai dengan pasaran,” katanya.