Tol Utara-Selatan Dimansuh Jika PH Menang – LGE

Reading Time: < 1 minute

IPOH – Pengerusi DAP, Lim Guan Eng berikrar Pakatan Harapan (PH) akan memansuhkan tol di Lebuhraya Utara-Selatan PLUS jika ia memenangi pilihan raya umum (PRU15) dan membentuk kerajaan persekutuan.

Pada majlis makan malam kempen sebelum PRU15 di Jelapang, Perak semalam, Lim berkata PH telah mengurangkan bayaran tol untuk lebuh raya itu sebanyak 18% semasa mereka berkuasa selama 22 bulan.

Menurut China Press, bekas menteri kewangan itu berkata PH “boleh memansuhkan tol” di lebuh raya jika ia mendapat lima tahun lagi dalam kerajaan.

Lim telah dipetik sebagai membuat ikrar yang sama pada 2017, sebelum kemenangan bersejarah PH pada 9 Mei 2018. Bagaimanapun, kerajaan PH telah digulingkan selepas 22 bulan memerintah.

Pemansuhan tol di lebuh raya adalah antara ikrar gabungan itu untuk pilihan raya umum 2018, dengan PH berkata ia akan dilakukan “secara berperingkat”.

Pada 2020, kerajaan PH ketika itu melaksanakan pengurangan tol sebanyak 18 peratus di lebuh raya itu, dengan menyatakan ia selaras dengan manifestonya.

Lim juga menyatakan pelbagai masalah yang melanda negara, seperti kemelesetan ekonomi dan skandal kapal tempur pesisir, dan berkata Malaysia memerlukan kerajaan yang boleh menguruskan isu-isu ini.

Beliau menyeru pengundi menyokong PH supaya ia boleh membentuk kerajaan dan pengerusi gabungan, Anwar Ibrahim boleh menjadi perdana menteri seterusnya.