Trump Lanjutkan Tempoh Kecemasan Hingga Penghujung April

Reading Time: < 1 minute

Presiden AS Donald Trump telah mengumumkan bahawa langkah-langkah kecemasan yang diambil untuk mengatasi koronavirus akan kekal sekurang-kurangnya hingga akhir bulan April, kerana para pakar menjangkakan kemuncak kadar korban akibat virus itu dalam tempoh dua minggu akan datang.

Seorang pegawai perubatan menjangkakan angka kematian boleh mencecah sehingga 100,000 hingga 200,000 – dan mungkin lebih banyak jika penyebaran itu tidak dihentikan. Presiden berkata tidak ada pilihan lain selain memulakan penjarakan sosial dan menutup perniagaan.

Mendakwa bahawa perniagaan akan dapat dibuka pada Hari Easter adalah “aspirasi murni”, presiden itu mendakwa jika negara itu “dapat menahannya [kadar kematian] hingga 100,000 … mungkin kurang”, itu akan menunjukkan mereka telah melakukan kerja yang baik”. Beliau berkata Easter tahun ini jatuh pada 12 April – mungkin menandakan “kemuncak” kematian.

“Kami akan memperluaskan garis panduan kami sehingga 30 April, untuk melambatkan penyebaran. Pada hari Selasa, kami akan memuktamadkan rancangan ini dan menyediakan ringkasan penemuan kami, menyokong data dan strategi untuk rakyat Amerika, “katanya, bercakap di White House Rose Garden.

“Model ini menganggarkan bahawa puncak dalam kadar kematian mungkin akan melanda dalam masa dua minggu, jadi saya akan mengatakannya sekali lagi, puncak, kadar kematian tertinggi, ingat ini, mungkin akan melanda dalam dua minggu. Tidak ada yang lebih buruk daripada mengisytiharkan kemenangan sebelum ia benar-benar dimenangi. “

AS kini telahpun mengatasi China dan Itali dalam jumlah positif kes koronavirus iaitu melebihi 140,000. Namun kadar kematian kurang 3 ribu (ketika berita ini ditulis) masih boleh dikatakan rendah berbanding Itali yang telah merekodkan lebih 10 ribu.