10 Kes Baru Koronavirus Direkod, Kini Berjumlah 93

Reading Time: < 1 minute

PETALING JAYA: Kementerian Kesihatan mengesan sepuluh kes Covid-19 baru pada hari Sabtu (7 Mac), menjadikan jumlah kes di Malaysia kini 93 orang.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata semua kes telah dikenal pasti dan pesakit kini sedang menjalani rawatan.

“Semua kes baru yang dirakam hari ini adalah kontak rapat dengan kes nombor 33, di mana empat kes, iaitu kes 85,86,87, dan 93, adalah hubungan rapat generasi pertama dengan kes 33,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Dr Noor Hisham berkata enam lagi kes adalah hubungan rapat generasi kedua pesakit 33.

“Kesemua kes itu dikesan semasa pengesanan kenalan dan dimasukkan ke hospital untuk pengasingan dan rawatan lanjut,” katanya.

Berdasarkan siasatan terkini kementerian terhadap kontak rapat kes 26, terdapat sekumpulan jangkitan berkaitan dengan kes 33, tambahnya.

“Sebanyak 132 kontak rapat telah dikenalpasti dengan kes itu. Daripada jumlah itu, 18 kes telah diuji positif, semuanya sedang menjalani rawatan dan dalam keadaan stabil.

“Sebanyak 38 kontak rapat telah diuji negatif dan telah diperintahkan untuk dikuarantin di rumah selama 14 hari.

“Keputusan makmal untuk 76 kontak rapat masih belum ditentukan tetapi semuanya dilaporkan sihat dan telah dikawal di bawah kuarantin dan pemantauan di rumah,” katanya.

Beliau menegaskan bahawa kementerian masih menyiasat dan akan terus melakukan pengesanan hubungan rapat dalam usaha menghentikan jangkitan tersebut.

“Kementerian juga ingin mengatakan bahawa kes nombor 78, yang dilaporkan pada 6 Mac, dikesan dari Pesakit Dalam Siasatan (PUI).

“Pesakit mempunyai sejarah perjalanan ke Indonesia selama tujuh hari dari 13 hingga 19 Feb.

“Sejumlah 67 kontak rapat juga dikenal pasti dan sampel mereka telah diambil.