Pompeo Menyebut Istilah ‘Virus Wuhan’ Meskipun Mendapat Bantahan China

Reading Time: 2 minutes

Koronavirus novel itu mendapat nama baru dari Setiausaha Negara as Mike Pompeo – “Wuhan virus” – walaupun terdapat bantahan dari China di mana penyakit itu mula dikesan.

Untuk hari kedua berturut-turut, Pompeo pada hari Jumaat secara umum merujuk kepada COVID-19 sebagai “Wuhan virus” atau “Wuhan coronavirus,” merujuk kepada kota metropolis China yang paling teruk dilanda virus itu.

Ditanya dalam wawancara CNBC mengenai kejayaan Beijing terhadap wabak tersebut, Pompeo berkata, “Saya gembira anda memuji Parti Komunis China hari ini, tetapi ingatlah ini adalah koronavirus Wuhan yang menyebabkannya.”

Dan pada sidang akhbar pada hari Khamis, Pompeo menyoroti $ 37 juta bantuan AS untuk negara-negara yang dilanda “penyebaran virus Wuhan.”

Jurucakap kementerian luar negeri China, Zhao Lijian, dalam taklimat minggu ini mengenai istilah “Wuhan virus” atau “virus China,” berkata ia “sangat tidak bertanggungjawab” untuk media menggunakannya.

“Dengan menyebutnya ‘virus China’ dan dengan itu mencadangkan asal-usulnya tanpa sebarang fakta atau bukti sokongan, sesetengah media jelas mahu China mengambil beban kesalahan dan motif tersembunyi mereka terserlah. Wabak itu adalah cabaran global,” katanya.

Zhao menegaskan bahawa tiada kesimpulan dibuat sama ada virus itu berasal dari China.

Kes pertama dilaporkan – dan pada mulanya ditindas oleh pihak berkuasa – pada akhir Disember di Wuhan, di mana saintis percaya virus itu tertransmisi kepada manusia dari pasar yang menjual haiwan eksotik.

Pompeo menolak kenyataan China bahawa virus itu mungkin berasal dari tempat lain dan mengatakan ia “sangat mengecewakan” bahawa Beijing tidak berkongsi lebih banyak maklumat.

“Saya gembira dengan usaha yang telah mereka ambil, tetapi tidak ada pihak berkuasa daripada Parti Komunis China berkata ia datang dari Wuhan,” katanya dalam wawancara CNBC.

“Jadi, jangan ambil kata Mike Pompeo untuknya. Kami mempunyai keyakinan yang tinggi bahawa kami tahu di mana ia bermula, dan kami juga yakin bahawa ada maklumat yang boleh dibuat lebih cepat.”

Pertubuhan Kesihatan Sedunia, dalam garis panduan yang dikeluarkan pada bulan Februari yang bertujuan untuk kerajaan dan media, memberi amaran bahawa istilah seperti “virus Wuhan” boleh mencela orang asal China.

“Nama rasmi untuk penyakit itu sengaja dipilih untuk mengelakkan stigma – ‘co’ bermaksud Corona, ‘vi’ untuk virus dan ‘d’ untuk penyakit; 19 adalah kerana penyakit itu muncul pada tahun 2019,” katanya.

Wabak virus yang telah menjejas keyakinan dan pasaran ekonomi global, datang pada masa pergeseran antara dua ekonomi terbesar di dunia, dengan Amerika Syarikat mengkritik China mengenai pelbagai isu dari perdagangan kepada hak asasi manusia hingga pertunjukan kekuatan ketenteraan.

Selebihnya pentadbiran Presiden Donald Trump sebahagian besarnya kekal dengan istilah koronavirus. Ia telah membunuh lebih daripada 3,400 orang dan menjangkiti lebih daripada 100,000 di 91 negara, demikian menurut AFP.

China menyumbang sebahagian besar daripada kes-kes tersebut.