Polis Buru Dua Suspek Kes Cabul Pelajar

Reading Time: < 1 minute

KEPALA BATAS: Polis sedang mengesan dua lelaki Thailand, termasuk ustaz (guru agama) di madrasah di Tasek Gelugor, dekat sini kerana dakwaan serangan seksual melibatkan lima pelajar lelaki baru-baru ini.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara (SPU) ACP Noorzainy Mohd Noor berkata pada 27 Feb lalu, 11 lelaki, berusia sembilan hingga 15 tahun, diperintahkan untuk bertemu dengan kedua-dua suspek di sebuah rumah, terletak berhampiran asrama madrasah, atas dalih membaca bacaan Al-Quran kelas.

“Apabila tiba di rumah suspek, pelajar terbahagi kepada dua kumpulan, di mana lima daripada mereka diminta pergi ke bilik di tingkat atas.

“Menurut lima pelajar yang terbabit, semasa di dalam bilik, seorang lelaki yang mereka panggil sebagai ‘ustaz’ membacakan sesuatu kepada mereka sebelum melakukan serangan seksual,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Beliau berkata enam pelajar lain yang datang ke rumah tidak diserang tetapi diperintahkan oleh lelaki lain untuk membaca ayat-ayat tertentu sebelum membenarkan semua pelajar kembali ke asrama pada pukul 3 pagi.

Noorzainy berkata kejadian itu hanya disedari selepas dua pelajar mengaku kepada seorang guru wanita bahawa mereka telah berdosa yang mendorongnya mendapatkan lebih banyak maklumat.

Berikutan pengakuan itu, semasa pertemuan dengan madrasah, lima orang pelajar mendakwa telah diserang secara seksual sebelum mereka membuat laporan polis sementara yang disebut ‘ustaz’ dan kakaknya telah melarikan diri setelah tindakan mereka diketahui.

“Pemilik tanah telah ditahan untuk memudahkan siasatan, dan polis kini sedang mengesan kedua-dua suspek, berusia 30-an, dipercayai dari selatan Thailand untuk membantu siasatan,” katanya.

Mereka yang mempunyai maklumat mengenai kedua-dua suspek boleh menghubungi Balai Polis Tasek Gelugor di 04-573 1200 atau ruang operasi ibu pejabat polis daerah SPU di 04-575 9122. – Bernama