150 Kontena Sampah Haram Berjaya Dipulangkan Ke Negara Asal

Reading Time: 2 minutes

BUTTERWORTH | Kerajaan berjaya memulangkan 150 kontena mengandungi sampah plastik yang tidak diinginkan ke negara asal mereka, dengan Perancis, United Kingdom dan Amerika Syarikat mengetuai senarai itu, lapor portal Free Malaysia Today..

Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Yeo Bee Yin berkata ini “tidak pernah berlaku” kerana kerajaan tidak mengeluarkan satu sen, dengan pengimport dan syarikat perkapalan yang menanggung kos.

“Ia bukan mengenai wang tetapi maruah. Kita tidak seharusnya membayar untuk memulangkan kembali. Kita tidak mahu membayar satu sen. Kita bukan tempat longgokan sampah dunia, “katanya kepada pemberita di pelabuhan Butterworth hari ini.

Yeo berkata 150 bekas yang disita di Pelabuhan Klang dan pelabuhan di Pulau Pinang dan Sarawak, mengandungi sejumlah 3,737 tan metrik sisa.

Negara asal mereka juga termasuk Kanada, Sepanyol, Hong Kong, Jepun, Singapura, Portugal, China, Bangladesh, Sri Lanka dan Lithuania.

Katanya, 110 lagi kontena, termasuk 60 dari Amerika Syarikat, 15 dari Kanada dan 14 dari Jepun, menunggu untuk dihantar semula. Kontena lain datang dari UK, Belgium, Mexico, Hungary, Perancis dan Jamaica.

Beliau berkata kerajaan menghubungi agensi AS untuk membantu dalam penghantaran balik kontena.

Malaysia dan negara-negara Asia Tenggara yang lain menjadi hub untuk kitar semula sisa plastik selepas China memutuskan untuk menghentikan semua import plastik.

Selepas tapak pembuangan plastik besar ditemui di Selangor dua tahun lalu, pengimport bergerak ke utara, dengan Kedah menjadi pilihan utama untuk kilang-kilang kitar semula haram.

Kilang-kilang haram dilaporkan menyebarkan udara toksik, terutama di Sungai Petani, tetapi pihak berkuasa alam sekitar menafikan bahawa udara tercemar.

Yeo berkata apabila China melarang import sisa plastik pada tahun 2018, banyak negara tidak menyedari bagaimana mengendalikan kontena yang dialihkan ke negara lain.

Beliau berkata Malaysia kini telah membuat pelan komprehensif untuk mengukuhkan penguatkuasaan melalui satu pasukan khas yang melibatkan agensi berkaitan.

Ini, kata beliau, membawa kepada penurunan sisa plastik haram yang dibawa ke negara ini, walaupun ia tidak sepenuhnya “dihapuskan”.

Yeo berkata langkah utama untuk mengekang import plastik yang tidak diingini ialah untuk menghentikannya di punca – pelabuhan kemasukan.

Pada masa yang sama, katanya, Jabatan Alam Sekitar (DoE) akan terus bergerak ke kilang-kilang haram.

“Kami akan terus menutup (kilang haram). Kita akan lihat siapa yang lebih gigih, “katanya.

Yeo juga berkata Pelan Tindakan Nasional untuk Pengimportan Sampah Plastik akan dilancarkan bulan depan sebagai panduan untuk agensi penguatkuasaan.