46 Pemimpin PKR Bersolidariti Untuk Zuraida

Reading Time: < 1 minute

PETALING JAYA | Empat puluh enam pemimpin PKR hari ini bersatu padu dengan naib presiden Zuraida Kamaruddin, beberapa hari selepas dia diberikan surat tunjuk sebab mengenai kenyataannya yang dilihat sebagai kritikal kepada presiden parti, Anwar Ibrahim.

Mereka menyeru prosedur tatatertib terhadap Ahli Parlimen Ampang itu dihentikan, mengatakan tindakan itu menyalahi peraturan parti dan cemburu terhadap kejayaan dan ketokohan beliau sebagai Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

“Dia telah menunjukkan komitmen yang mengagumkan untuk bekerja dan budaya kerja yang dinamik dalam kementeriannya,” kata kenyataan yang ditandatangani oleh beliau dan 45, termasuk timbalan presiden Mohamed Azmin Ali, sekutu utamanya dalam PKR.

Zuraida adalah Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Antara lain yang menandatangani kenyataan tersebut termasuk naib presiden Tian Chua dan Ali Biju, ketua PKR Sarawak Baru Bian, Menteri Besar Selangor Amiruddin Shari dan Menteri Luar Negeri Saifuddin Abdullah. Menyertai mereka ialah Ketua Wanita PKR Haniza Talha, R Sivarasa, Kamaruddin Jaafar, Elizabeth Wong, ADUN Kuala Kurau Yunus Jamahri dan Rashid Hasnon.

“Jika tindakan itu tidak dihentikan, kita akan mempertimbangkan tindakan selanjutnya berdasarkan prinsip perjuangan PKR,” kata kenyataan itu.

Para pemimpin PKR menyerang mereka yang menyeru pemecatan Zuraida, mengatakan ia telah memburukkan lagi keadaan kerana ahli parti telah bersetuju untuk tidak membuat kenyataan provokatif.

“Kami ingin mendesak agar semua pihak menghentikan tindakan sedemikian yang boleh menjejaskan perpaduan di kalangan anggota dan merosakkan keyakinan rakyat terhadap parti, “kata kenyataan mereka.

Pada hari Sabtu, majoriti ketua-ketua negara PKR menuntut agar parti itu memberi Zuraida butut kerana tidak mematuhi perlembagaan parti dan peraturan disiplin serta gagal menghadiri mesyuarat.