A.S. Cadang Henti Salurkan Dana Kepada WHO

Reading Time: 3 minutes

Foto Getty Image

Amerika Syarikat merancang untuk menghentikan sumbangan untuk Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kata Presiden Donald Trump hari ini.

Presiden itu berkata WHO adalah “terlalu China-sentris” dan mengkritik organisasi itu untuk menentang keputusan awalnya untuk mengharamkan perjalanan dari China yang bertujuan mencegah penyebaran virus Parti Komunis China (PKC) ke Amerika Syarikat.

“WHO menerima jumlah wang yang besar dari AS. Kami membayar sejumlah besar dari perbelanjaan mereka. Kami akan pegang wang yang dibelanjakan untuk WHO. Kami akan memegangnya dengan kuat. Dan kita akan lihat, “kata Trump.

Presiden juga mendakwa bahawa WHO mungkin tahu tentang ancaman dari virus Wuhan itu tetapi tidak memberitahu dunia tepat pada waktunya.

“Mereka salah. Mereka salah dalam banyak hal. Mereka boleh memanggilnya sebulan lebih awal. Mereka pasti tahu. Mereka sepatutnya tahu. Dan mereka mungkin tahu. Jadi kita akan melihat dengan teliti, “kata presiden itu.

“Mereka berkata tidak ada masalah besar, tidak ada apa-apa,” kata presiden itu.

Trump membayangkan pemotongan dana kepada WHO dalam ciapan Twitter pada awal hari ini, menunjukkan bahawa organisasi itu sejajar dengan China walaupun Amerika Syarikat menyumbang sebahagian besar pembiayaan WHO. Sumbangan A.S. ke organisasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu tahun lepas melebihi $ 400 juta, menurut Jabatan Negara.

“Mereka seolah-olah selalu menyebelahi China. Dan kami membiayainya, “kata Trump.

WHO rapat dengan rejim komunis China dan telah berulang kali memuji pemimpin China walaupun pakar dan bukti yang dibongkar menunjukkan bagaimana para pegawai memanipulasi keadaan sebenar di negara tempat virus Wuhan itu muncul tahun lalu.

Pada 14 Jan, WHO memberitahu melaui akaun Twitter rasminya bahawa orang ramai tidak perlu bimbang kerana “China mendakwa koronavirus tidak boleh dijangkit oleh manusia kepada manusia”.

Ahli Parlimen Amerika menggesa Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ketua umum WHO, untuk meletakkan jawatan di tengah-tengah tuduhan membantu Parti Komunis China menutup wabak itu dan meneliti sama ada WHO terlibat dalam manipulasi.

“Kami tahu China Komunis berbohong tentang berapa banyak kes dan kematian yang mereka ada, apa yang mereka tahu dan bila mereka tahu-dan WHO tidak pernah peduli untuk menyiasat lebih lanjut. Kerana tiada tindakan, ia telah mengorbankan banyak nyawa, “kata Senator Rick Scott (R-Fla.) Dalam satu kenyataan.

“Kami boleh memotong pembiayaan atau kami boleh mengikat pembiayaan masa depan untuk perubahan tertentu,” tambah Scott kepada Daily Signal. “Ia sepatutnya menjadi Pertubuhan Kesihatan Sedunia, kesihatan dunia, tetapi ia berpaksi ke China.”

Wartawan telah secara kerap menekan pegawai WHO mengenai peranan China dalam virus Wuhan yang tersebar di seluruh dunia tetapi setiap kali pegawai-pegawai itu membantah menjawab secara langsung. Mereka sering berkata perkara yang sama dengan kenyataan dari pegawai tertinggi China. WHO juga menghadapi persoalan mengenai Taiwan.

Pegawai WHO berkata semasa taklimat selepas kenyataan Trump bahawa pembiayaan itu tidak boleh dipotong.

“Kami masih dalam fasa akut pandemik jadi kini bukan masa untuk mengurangkan pembiayaan,” kata Dr Hans Kluge, Pengarah Wilayah WHO untuk Eropah, dalam satu taklimat maya sebagai tindak balas kepada soalan mengenai pernyataan Trump.

Dr Bruce Aylward, penasihat kanan kepada Ketua Pengarah WHO, juga mempertahankan hubungan agensi U.N. dengan China, mengatakan tugasnya dengan pihak berkuasa Beijing adalah penting untuk memahami wabak yang bermula di Wuhan.

“Ia benar-benar kritikal di awal wabak ini untuk mempunyai akses penuh kepada segala yang mungkin, untuk berada di lapangan dan bekerja dengan orang Cina untuk memahami perkara ini,” katanya kepada pemberita.

“Inilah yang kami lakukan dengan setiap negara lain yang teruk dilanda wabak seperti Sepanyol dan ia tiada kaitan dengan China secara khusus.”

Zachary Stieber dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.