Agong Adakan Sesi Pra-Kabinet Secara Sidang Video Bersama PM

Reading Time: < 1 minute

Foto Bernama

PETALING JAYA | Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah buat kali pertama mengadakan sesi pra-Kabinet dengan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin melalui sidang video.

Ini adalah kali pertama sesi seperti itu dilakukan melalui persidangan video, yang diperlukan oleh perintah kawalan pergerakan (MCO).

Datuk Pengelola Bijaya DiRaja Istana Negara Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin berkata sesi selama 45 minit itu bermula pada pukul 8.30 pagi pada hari Rabu (15 April).

Sultan Abdullah berada di Istana Negara, Kuala Lumpur, sementara Muhyiddin berada di pejabatnya di Putrajaya.

Mesyuarat pra-Kabinet biasanya diadakan setiap minggu untuk Yang di-Pertuan Agong berbincang dan bertukar pendapat dengan perdana menteri.

Ia kali terakhir diadakan pada 18 Mac kerana Sultan Abdullah dan keluarganya dinasihatkan oleh Kementerian Kesihatan untuk mengkuarantin diri selama 14 hari mulai 25 Mac, setelah beberapa kakitangan Istana Negara diuji positif untuk Covid-19.

“Sultan Abdullah memberi persetujuan untuk mesyuarat pra-Kabinet dilakukan melalui persidangan video semasa PKP supaya isu-isu semasa dapat dibincangkan.

“Ini mencerminkan keprihatinan Yang di-Pertuan Agong terhadap pentadbiran negara dan kesejahteraan rakyat kerana Kebawah Duli Yang Maha Mulia biasanya mengadakan pertemuan di Istana Melawati di Putrajaya,” katanya dalam satu kenyataan pada hari Rabu.

Ahmad Fadil menambah bahawa Muhyiddin mengucapkan penghargaan kepada Yang di-Pertuan Agong kerana telah memberikan Emolumen Diraja kepada Raja dan Ratu selama enam bulan dari bulan Mac tahun ini untuk meringankan beban kerajaan dalam menangani wabak Covid-19.

Dia menambah bahawa Muhyiddin juga mengucapkan terima kasih kepada Sultan Abdullah kerana menyokong keputusan Kerajaan untuk melanjutkan PKP sehingga 28 April.

Muhyiddin juga mengucapkan tahniah kepada Sultan Abdullah dan keluarganya kerana telah menjalani proses kuarantina selama 14 hari, di mana mereka juga disahkan bebas dari Covid-19.