Amanah Mahu Polis Siasat Takiyuddin dan Idris

Reading Time: < 1 minute

Biro Undang-undang parti Amanah mahu pihak polis menyiasat menteri Undang-undang Takiyuddin Hassan dan Peguam Negara Idris Harun ekoran tindakan membuat kenyataan membatalkan ordinan-ordinan darurat ketika pihak Istana Negara menyatakan Yang DiPertuan Agong belum lagi memberi perkenan terhadap hal itu.

Pengerusinya, Zulqarnain Lukman berharap pihak polis bertindak secara professional dan tidak berlaku ‘double-standard’ dalam menguatkuasakan undang-undang.

Apa yang diberitahu oleh Baginda kepada Takiyuddin dan Idrus semasa sidang maya sebelumnya, kata Zulqarnain, adalah bahawa pembatalan ordinan darurat harus dibentangkan dan dibahaskan di Parlimen.

“Kami memandang serius kenyataan Baginda. Tindakan Takiyuddin dan Idrus tidak berperlembagaan dan sama sekali tidak menghiraukan janji dan sumpah yang mereka buat sebelum menjawat jawatan itu, ‚ÄĚkata Zulqarnain dalam satu kenyataan hari ini.

Dia berkata selain mereka berdua, Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan semua anggota Kabinet juga harus bertanggung jawab secara kolektif di bawah Artikel 43 (3), di mana Kabinet harus bertanggungjawab kepada Parlimen setiap saat, termasuk semasa darurat.

“Tidak ada tindakan lain yang lebih bermaruah daripada mereka untuk mengundurkan diri atas kegagalan mereka mempertahankan institusi raja, Parlimen dan Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Zulqarnain menambah bahawa masalah ini juga boleh melibatkan jenayah kerana tindakan boleh diambil di bawah Seksyen 121 Kanun Keseksaan dan seksyen yang berkaitan dengan aktiviti yang mempengaruhi demokrasi, iaitu Seksyen 124B, 124C, 124H dan 124I Kanun Keseksaan.