Ambil Pekerja Afrika Langkah Tidak Bijak, Import Virus HIV

Reading Time: 2 minutes

ULASAN: Kenyataan Menteri Sumber Manusia, M. Kulasegaran pada 28 Jun 2019 di Cameron Highland untuk kerajaan mempertimbangkan pengambilan pekerja asing dari Afrika untuk bekerja dalam sektor perladangan adalah langkah tidak bijak terbaru kerajaan Pakatan Harapan jika ia direalisasikan.

Kula memberi alasan pekerja asing dari Indonesia dan Vietnam tidak mahu lagi bekerja di negara ini kerana gaji yang diterima tidak jauh beza dengan gaji yang ditawarkan di negara asal mereka.

Beliau juga mendakwa kementeriannya ada menerima permintaan daripada majikan yang mahukan pekerja dari negara Afrika untuk bekerja dalam sektor perladangan.

Sebagai seorang menteri, Kula tidak sepatutnya melihat isu ini dari perspektif majikan sahaja. Beliau harus melihat kepada masalah pekerja kenapa mereka tidak lagi berminat bekerja di negara ini. Adakah benar dakwaan bahawa upah yang mereka terima tidak jauh berbeza dengan upah bekerja di negara asal mereka. Jika ia benar-benar terjadi, mengapakah majikan di negara ini sudah tidak mampu menyaingi kadar upah pekerja di negara jiran? Adakah majikan di negara ini mempunyai masalah membayar gaji lebih tinggi, atau setidaknya lebih baik dari negara jiran… atau mereka sebenarnya tamak tidak mahu menggaji pekerja dengan upah yang setimpal?

Walau apa pun alasan diberi, menggaji pekerja dari Afrika lebih berisiko mengancam keselamatan dan ketenteraman masyarakat di negara ini. Ini sudah terbukti dengan pelbagai kes jenayah kulit hitam dari pengubahan wang haram hingga kepada kes bunuh.

Mereka bukan saja terlibat dalam jenayah, malah pembawa penyakit. Menurut statistik dari laman sesawang TBfacts.org, pada 2018, seramai 7.52 juta orang mengidap HIV di Afrika Selatan. Pada tahun 2017, 21% dari pengidap HIV seluruh dunia tinggal di Afrika Selatan. Ini satu angka yang besar bagi mewakili dunia.

Sebuah lagi negara Afrika, Nigeria, pada 2017 dianggarkan seramai 3.1 juta orang mengidap HIV. Lebih parah lagi, 10% dari pengidap HIV di Nigeria adalah dari golongan gay dan LGBT.

Infeksi bersama TB dan HIV
Dianggarkan kadar jangkitan kuman TB / HIV di Afrika Selatan hampir 60%. Jadi ini bermakna bahawa wabak TB negara itu secara langsung dikaitkan dengan kejadian HIV.

Kula tidak sepatutnya melayani permintaan dari majikan yang bersikap tamak dan tidak mahu membayar gaji lebih kepada pekerjanya.

Majikanlah yang sepatutnya menawarkan upah yang menarik mengikut permintaan dan kadar keperluan semasa. Bukannya berpaling ke arah negara Afrika.

“Kulit hitam yang baik adalah kulit hitam yang duduk di dalam penjara,” sindir seorang pengguna laman sosial.

Hilangnya minat bekerja di sektor perladangan negara ini yang bercuaca panas dan lembap sepanjang tahun adalah petunjuk upah yang diterima tidak setimpal dengan pekerjaan yang dilakukan padahal majikan masih boleh mengaut keuntungan berlipat kali ganda.