Anwar Tidak Kemuka Senarai Nama Yang Menyokongnya

Reading Time: < 1 minute

Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak memberikan senarai nama Ahli Parlimen yang menurutnya menyokongnya untuk menjadi perdana menteri berikutnya semasa mengadap Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong, kata Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Dato’ Indera Ahmad Fadil Shamsuddin.

Ahmad Fadil juga mengatakan bahawa Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah menasihati presiden PKR untuk mengikuti dan menghormati proses undang-undang seperti yang dinyatakan dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah telah berkenan menerima mengadap Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Istana Negara pada 11 pagi pagi tadi (13 Okt).

“Mesyuarat ini dijadualkan pada 22 September tetapi ditangguhkan kerana sakit Sultan Abdullah di mana dia dirawat di Institut Jantung Negara dari 21 September dan 3 Oktober.

“Dalam sesi yang berlangsung selama lebih kurang 25 minit, Datuk Seri Anwar bin Ibrahim telah mengemukakan jumlah Ahli-ahli Dewan Rakyat yang didakwa memberi sokongan kepada beliau.

“Bagaimanapun, beliau tidak mengemukakan senarai nama anggota Dewan Rakyat untuk menyokong dakwaannya,” kata Ahmad Fadil dalam satu kenyataan pada hari Selasa.