Bagaimana Itali Menjadi Negara Paling Teruk Dilanda Koronavirus Di Eropah

Reading Time: 6 minutes

Kredit foto: Getty Image

ULASAN | Pada 29 Januari, apabila Itali mengesan dan mengasingkan kes pertama koronavirus – dua pelancong China – pihak berkuasa yakin mereka telah mempunyai sistem perlindungan paling selamat di Eropah.

Esoknya, Perdana Menteri Itali Giuseppe Conte segera mengisytiharkan keadaan kecemasan selama enam bulan, dan menjadikan Itali sebagai negara pertama untuk menghalang penerbangan dari China. “Kita dapat meyakinkan semua rakyat, keadaan terkawal,” katanya. “Kami menjangkakan kes di Itali juga.”

Tetapi menjelang 11 Mac, negara itu mempunyai bilangan jangkitan kedua tertinggi di luar China. Dalam sidang akhbar di mana jumlah wartawan terhad untuk mencegah penyebaran virus itu, ketua Perlindungan Awam Itali Angelo Borrelli meletakkan angka terakhir. Hampir dua puluh hari selepas kes jangkitan tempatan pertama, pihak berkuasa telah mengesahkan 12,462 kes, 827 orang telah meninggal dunia dan 1,028 berada di unit rawatan rapi.

Dengan epidemik kini semakin merebak ke negara-negara Eropah yang lain – Perancis, Jerman dan UK telah mencatatkan peningkatan ketara dalam kes – pengalaman Itali berfungsi sebagai kajian kes dan amaran kepada kerajaan lain tentang bagaimana dengan cepat dan tegas mereka perlu bertindak. Tetapi bagaimana keadaan ini berlaku? Mengapa Itali mengalami begitu banyak kematian begitu cepat? Dan yang paling penting, bolehkah ini dihalang?

Walaupun terlalu awal untuk memastikan, terdapat kesepakatan yang semakin meningkat di kalangan saintis bahawa kes kematian koronavirus sebenarnya tidak melanda Itali “dengan cepat”. Para saintis yang bercakap dengan kami percaya bahawa virus itu tersebar tanpa disedari di negara ini sekurang-kurangnya pertengahan Januari – berkembang kerana banyak orang yang dijangkiti tidak mempunyai gejala sama sekali, atau hanya gejala ringan seperti batuk dan suhu ringan. Ini selaras dengan penyelidikan baru-baru ini yang menunjukkan bahawa virus itu boleh disebarkan oleh orang yang belum menunjukkan sebarang gejala.

“Pada masa ini, ia kelihatan seperti wabak itu sudah bermula pada awal Januari, jadi ia mempunyai masa untuk berkembang menjadi saiz yang besar,” kata Christian Althaus, ahli epidemiologi pengkomputeran di Universiti Bern. “Kes-kes yang dijangkiti awal boleh dilepaskan dan virus itu dapat merebak dengan bebas.”

Terdapat sebab-sebab yang berbeza mengapa penularan awal ini tidak kelihatan, kata Nino Cartabellotta, seorang penyelidik kesihatan terkemuka dan presiden asas GIMBE. “Satu, mungkin ada beberapa kes jangkitan pneumonia yang tidak diuji [untuk coronavirus],” katanya. Sebagai contoh, laporan yang muncul dalam media Itali menunjukkan bahawa hospital-hospital di kawasan wabak itu mengesan kes-kes pneumonia yang sangat tinggi sebulan sebelum wabak itu. (Ini belum disahkan sebagai kes koronavirus lagi.)

“Dua, mungkin tidak ada kes-kes yang teruk, mereka hanya muncul dengan cara yang klinikal,” kata Cartabellotta. “Dan tiga, ia bergantung pada tahap perhatian bahawa dasar kesihatan menempatkan [mencari] koronavirus.”

Koronavirus muncul semula pada 18 Februari, ketika seorang lelaki berusia 38 tahun pergi ke A & E hospital di kota utara Codogno. Beliau melaporkan suhu tinggi selama dua hari, kata orang tuanya, tetapi kakitangan perubatan tidak mendiagnosa dia dengan koronavirus dan selepas lawatan itu dia dibenarkan pulang.

Apabila gejala-gejalanya semakin buruk dan dia kembali ke hospital, dia disahkan menjadi kes pertama yang ditransmisikan di Itali. Pada ketika ini, Itali masih hanya mempunyai empat kes yang diimport, tetapi pesakit ini menyebabkan virus itu tersebar di dalam hospital, menjangkiti pekerja perubatan dan pesakit yang sudah mempunyai kesihatan yang rapuh. (Dia pulih, tetapi masih di hospital berdekatan di Pavia.)

Pada 23 Februari, selepas lebih banyak kes dan dua kematian pertama dikesan, pihak berkuasa meletakkan kira-kira 50,000 orang di Codogno dan 10 bandar lain di bawah kawalan berkurung. Lebih banyak langkah yang dikenakan ke atas Milan, enjin ekonomi Itali, termasuk penutupan sekolah dan darurat jam 6 petang untuk bar dan restoran.

Tetapi perkara yang membimbangkan untuk negara-negara lain adalah bahawa tidak kelihatan apa-apa yang dilakukan Itali yang salah. Ia seolah-olah telah menjadi nasib (buruk). “Tidak ada yang istimewa mengenai Itali merujuk kepada virus ini, selain hakikat bahawa perkhidmatan kesihatannya bertindak balas dengan cepat dan ia adalah negara Eropah yang pertama untuk bertindak balas,” kata Ilaria Capua, seorang pakar virologi yang pakar dalam penyakit zoonotik – penyakit berjangkit menyebar dari binatang ke manusia – dan pengarah Pusat Kecemerlangan Satu Kesihatan di University of Florida.

Lain-lain mencadangkan bahawa Itali adalah yang pertama untuk mengesan koronavirus, tetapi tidak semestinya negara pertama di mana koronavirus tiba. Stefano Rusconi, seorang profesor Penyakit Berjangkit di DIBIC Luigi Sacco, Universiti Milan, mengatakan bahawa negara-negara lain tidak melakukan pekerjaan yang lebih baik untuk melihat kes yang tidak dapat dikesan. “Sebaliknya, Itali, atau lebih tepatnya, Lombardy, melakukan sejumlah ujian koronavirus yang sangat banyak yang memungkinkannya untuk segera menemukan banyak lagi kes orang yang dijangkiti.”

Dia mengatakan ia tidak mungkin bahawa Itali boleh melakukan apa saja untuk mencegah virus masuk. “Satu-satunya perkara yang boleh kita lakukan ialah memperkenalkan perintah berkurung pada 30 Januari, keputusan yang mustahil dan tidak dapat difikirkan pada masa itu,” katanya. Malah menghentikan penerbangan dari China mungkin tidak mempunyai kesan sama sekali, katanya – penyelidikan terbaru mencadangkan bahawa koronavirus sampai ke Itali dari Jerman.

Walaupun selepas langkah pertama, ekonomi Itali yang sudah lemah telah menjunam. Industri pelancongan menghadapi gelombang penerbangan dan pembatalan percutian, sementara pasaran saham Milan kehilangan 6.8 peratus antara 21 Februari dan 25 Februari dan orang ramai membeli makanan (dalam jumlah yang banyak) dari pasar raya.

Berhadapan dengan pilihan antara kesihatan awam dan ekonomi, dengan hanya dengan beberapa ratus kes yang disahkan di sebelah utara negara itu, ahli-ahli politik cuba mengekalkan ‘kaki mereka di kedua-dua kasut’ (memilih kedua-duanya kesihatan awam dan ekonomi). Ramai yang berusaha untuk mengurangkan kelembapan ekonomi, menghantar mesej bercampur-campur kepada penduduk.

Gabenor Lombardy Attilio Fontana (dari Liga yang paling kanan) memberitahu parlimen serantau koronavirus adalah “hanya lebih sedikit daripada selesema biasa” pada 25 Februari. Keesokan harinya, rantau ini melonggarkan sekatan trhadap bar dan restoran hanya selepas tiga hari. Pemimpin Parti Demokrat kiri (PD) Nicola Zingaretti pergi ke aperitivo awam di Milan, memberi amaran kepada negara untuk berhati-hati tetapi mengelakkan “memusnahkan kehidupan atau menyebarkan panik” dan “memberi tanda-tanda pemulihan”. Datuk Bandar Milan Giuseppe Sala (juga dari PD) melancarkan kempen yang disebut “Milan tidak berhenti”, menggalakkan warga Milan supaya tidak takut.

Sementara itu, wabak perlahan-lahan sampai kepada ahli politik yang membuat keputusan ini. Hanya beberapa jam selepas Lombardy melepaskan peraturan untuk bar, Fontana mengesahkan salah seorang pembantunya telah dijangkiti. Dia mengumumkan bahawa dia akan bekerja dalam “pengasingan diri”. Beberapa hari kemudian, pada 7 Mac, Zingaretti mengumumkan dia mendapat koronavirus.

Pihak berkuasa mengambil langkah tambahan. Pada 1 Mac, apabila kes berjumlah 1,577, mereka mengenakan sekatan terhad kepada kehidupan sosial di wilayah utara. Tiga hari kemudian (dengan 2,706 kes) sekolah dan universiti ditutup di seluruh negara.

Tetapi ada yang berpendapat bahawa keputusan ini tidak mencukupi. Cartabellotta telah menjadi kritikan terhadap keputusan untuk tidak mengambil langkah ketat pada masa ini – seperti memperluaskan sekatan sosial ke seluruh negara atau bahkan meniru ketetapan China. “Strategi menanti selalu menyebelahi penyebaran virus,” katanya.

Roberto Burioni, seorang ahli falsafah di Hospital Universiti San Raffaele di Milan dan komunikator perubatan terkemuka, telah menjelaskan betapa pentingnya langkah penjarakan sosial dengan mengatakan bahawa krisis koronavirus bukanlah peristiwa yang tiba-tiba seperti “meteor yang jatuh di atas kepala kita”. Sebaliknya, dia berkata, ia seperti “berada di dalam kereta yang akan melanggar dinding, hanya tekan brek dan kami selamat. Tetapi pedal kita mesti menekan semua, 60 juta orang Itali. “

Pada awal bulan Mac, hospital-hospital di Lombardy mula dibanjiri. Doktor di barisan hadapan mula mengatakan bahawa mereka telah dilanda “tsunami” pesakit. Ada yang melaporkan bekerja 25 jam tambahan seminggu, yang lain bekerja lebih dari 14 jam sehari, selama 24 hari berturut-turut. Sesetengah pekerja perubatan dijangkiti, membuat pertukaran shif lebih sukar dan lebih lama dan keadaan kerja lebih rumit.

“Ini patologi yang memberi tekanan kepada perkhidmatan kesihatan di negara ini,” kata Francesco Longo, pengarah Pusat Penyelidikan Kesihatan dan Pengurusan Penjagaan Sosial di Universiti Bocconi Milan. “Sebuah hospital tertentu boleh digunakan untuk merawat dua atau tiga kes pneumonia (radang paru-paru) sehari – tiba-tiba ia perlu merawat 40 kes sehari. Tiada siapa yang boleh menangani tuntutan sepuluh kali lebih tinggi daripada biasa. “

Tetapi Longo mengatakan bahawa kekurangan perkhidmatan kesihatan Itali mungkin telah menjadikan krisis lebih buruk. “Perkhidmatan kesihatan kebangsaan perlu bekerja pada 80 atau 90 peratus daripada kapasiti mereka, dan selebihnya menangani keadaan kecemasan dan puncak permintaan,” katanya. “Perkhidmatan kesihatan Itali telah bekerja, katakan, 95 peratus untuk beberapa waktu. Tekanan biasa sudah tinggi ketika koronavirus melanda. “

Tetapi tanpa perintah pengurungan penuh, orang Itali terus berada di jalanan. Setiap hari, gambar muncul dari resort ski yang penuh sesak, acara kebudayaan percuma atau orang yang menikmati minuman di tempat-tempat yang sesak. “Orang-orang ini sepatutnya fikir mereka berada di (atas kapal) Titanic, dan menghabiskan masa mereka minum dan menari waltz semasa kapal itu tenggelam,” kata Rusconi.

Pada masa itu kerajaan memutuskan untuk meletakkan Lombardy terlebih dahulu, maka seluruh negara di bawah kurungan separa (ia tidak sekeras China, dengan pengeluaran perindustrian, pertanian dan pengangkutan barang diteruskan) pada 8 Mac, pertambahan dan beban pada perkhidmatan kesihatan telah berkembang dengan pesat. Beratus-ratus telah meninggal dunia di seluruh negara, dengan kadar kematian yang muncul mencapai lapan peratus di Lombardy, jauh lebih tinggi dari yang dicatatkan sehingga kini.

Umur purata Itali yang tinggi mungkin menjadi faktor dalam hal ini. Orang tua lebih cenderung mempunyai keadaan yang sedia ada, dan hampir satu perempat (22.6 peratus) penduduk Itali berusia 65 tahun atau lebih tinggi – jumlah tertinggi di EU dan antara yang tertinggi di dunia. Capua mengatakan terdapat perbezaan dalam bagaimana data dikumpulkan dan dipersembahkan di negara yang berbeza, jadi membandingkan kematian boleh mengelirukan.

Pada 27 Februari, Itali mengambil keputusan untuk hanya menguji mereka yang bergejala, yang bermaksud bahawa data rasmi hanya mengesan sebahagian kecil daripada yang dijangkiti. “[Sejak itu] kita hanya melihat hujung kecil gunung itu (tip of the iceberg),” kata Cartabellotta. “Dalam erti kata lain, jika kita tahu semua kes positif, kadar kematian akan menurun.”

Ini bermakna penyebaran mungkin lebih besar daripada yang muncul, dan Itali tidak mempunyai 15,113 kes – tetapi mungkin beribu-ribu lagi. Perkara yang sama boleh berlaku di negara-negara Eropah yang lain, yang sepertinya mengikuti keluk Itali. “Mereka akan mempunyai bilangan kes yang sama,” kata Cartabellotta. “Kami fikir ada kemungkinan meletus dalam masa seminggu.”

Dikemaskini 16.03.20, 13:10 GMT: Oleh Alessio Perrone diterbitkan di laman web Wired.co.uk. Artikel ini telah dikemaskini untuk memperjelas Roberto Burioni merujuk kepada langkah-langkah jarak sosial, bukan pengurungan.