‘Bangun. Bersedia. Virus ini mungkin dalam perjalanan ‘

Reading Time: 2 minutes

Pegawai Pertubuhan Kesihatan Sedunia hari ini berkata mereka meningkatkan penilaian risiko koronavirus, yang telah merebak ke sekurang-kurangnya 49 negara dalam beberapa minggu, ke tahap “sangat tinggi” di peringkat global.

“Kami berada di peringkat amaran tertinggi atau penilaian risiko tertinggi dari segi penyebaran dan dari segi kesan,” kata Dr Mike Ryan, pengarah eksekutif program kecemasan kesihatan WHO.
Kumpulan itu tidak bertujuan menakutkan orang awam, katanya. “Ini adalah pemeriksaan realiti bagi setiap kerajaan di planet ini: Bangunlah. Bersedia. Virus ini mungkin dalam perjalanan dan anda perlu bersedia. Anda mempunyai kewajipan untuk rakyat anda, anda mempunyai kewajipan kepada dunia untuk bersedia. “

Dunia masih boleh mengelakkan “yang terburuk,” tetapi peningkatan penilaian risiko bermakna “tahap keprihatinan WHO berada pada tahap tertinggi,” katanya pada sidang akhbar di ibu pejabat WHO di Geneva.

“Untuk menunggu, berpuas hati untuk ditangkap secara tidak sengaja pada masa ini, ia benar-benar bukan lagi alasan”

Pemimpin dunia masih mempunyai peluang untuk membendung virus di sempadan mereka, kata Ryan. “Untuk menunggu, berpuas hati untuk ditangkap secara tidak sengaja pada masa ini, ia benar-benar bukan lagi alasan.”

Di luar China pada pagi Jumaat, 4,351 kes di sekurang-kurangnya 48 negara telah disahkan, termasuk 67 kematian, kata Ketua Pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kira-kira dua belas negara telah melaporkan satu kes.

Beliau berkata kebanyakan kes COVID-19 masih boleh dikesan untuk kenalan atau kumpulan yang diketahui dan “tidak ada bukti lagi bahawa virus itu tersebar secara bebas dalam masyarakat.” Itulah salah satu sebab mengapa WHO tidak mengisytiharkan wabak sebagai pandemik, kata Tedros.

Denmark, Estonia, Lithuania, Belanda dan Nigeria semua melaporkan kes pertama pada hari Khamis, kata Tedros. Semua kes ini mempunyai hubungan ke Itali, katanya.

Tedros menegaskan bahawa virus itu masih boleh menjadi pandemik. Dia menggesa orang ramai tidak takut atau panik, sambil menambah, “musuh kita yang paling besar sekarang bukanlah virus itu sendiri. Ia ketakutan, khabar angin dan stigma. “

Pada Rabu, para pegawai WHO mengatakan bilangan kes COVID-19 yang baru di luar China melebihi mereka yang berada di dalam negara buat kali pertama. Tedros berkata pada hari Khamis bahawa negara harus bertindak “pantas” dan “agresif” untuk membendung virus itu.

“Dengan langkah yang betul, ia boleh dibendung,” katanya, sambil menambah negara harus memikirkan sama ada mereka mempunyai unit pengasingan yang betul, bekalan perubatan dan peralatan penting lain.

Ryan memberitahu wartawan yang membendung virus itu dan memintas transmisi memberi peluang kepada pegawai untuk menghentikan virus itu.

“Tetapi apa yang jelas dilakukan seperti yang anda lihat di China dan Singapura, ia memperlahankan virus dan membolehkan kami bersiap sedia,” katanya.