Bekas Seteru Bersatu Untuk Bentuk Kerajaan Baru

Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR (28 Feb): Perlumbaan untuk membentuk sebuah kerajaan di Malaysia diperhebat dengan cepat lewat Jumaat, ketika parti Perdana Menteri sementara Parti Mahathir Mohamad bergabung dengan parti gabungan itu yang membantu meletus kurang dari dua tahun lalu.

PPBM tidak mencalonkan Mahathir sebaliknya meletakkan Muhyiddin Yassin sebagai calon mereka untuk jawatan Perdana Menteri. Beliau akan disokong oleh gabungan Barisan Nasional, yang masih mengira bekas Perdana Menteri Najib Razak sebagai tokoh utama – yang terlibat dalam perbicaraan skandal rasuah yang menjatuhkan pentadbiran sebelumnya.

Malaysia telah mengalami satu minggu kemelut politik yang tegang, yang menyaksikan kejatuhan kerajaan kurang separuh daripada tempohnya selepas perebutan kuasa dan perletakan jawatan perdana menteri Mahathir Mohamad. Yang DiPertuan Agong telah melantiknya menjadi Perdana Menteri interim sementara menentukan calon yang mempunyai sokongan yang cukup untuk menjadi Perdana Menteri seterusnya.

Politik terkini telah membuka jalan bagi gabungan Najib – yang memerintah negara selama lebih dari enam dekad sehingga Mei 2018 – mungkin dapat bangkit semula dan menentukan hala tuju politik negara.

Anwar Ibrahim, yang dijanjikan sebagai pengganti Mahathir sehingga perkembangan terkini meyaksikan beliau tidak lagi mempunyai hak untuk menuntut apa-apa dari Mahathir. Beliau gagal mendesak Mahathir untuk menyerahkan kuasa kepadanya ketika pemimpin berusia 94 tahun itu mengelak untuk menetapkan tarikh untuk berbuat demikian.

Calon memerlukan sokongan 112 daripada 222 ahli parlimen untuk membentuk kerajaan yang akan datang. Muhyiddin mempunyai kira-kira 96 ‚Äč‚Äčorang, manakala Anwar – dengan sokongan yang tersisa daripada Pakatan Harapan – mempunyai kira-kira 92. Baki – kebanyakannya parti dari negeri-negeri Borneo di Sabah dan Sarawak – tidak mengisytiharkan kesetiaan mereka.

Perkembangan penting politik negara;

  • Agong mengesahkan tiada seorang pun yang memperolehi sokongan majoriti. Agong telah merancang untuk menghubungi ketua-ketua parti politik untuk memberi mereka kesempatan untuk mempersembahkan pencalonan mereka untuk perdana menteri.
  • Pakatan pembangkang Barisan Nasional, dan Parti Islam Pan-Malaysia mengumumkan sokongan kepada Muhyiddin sebagai perdana menteri.
  • Peguam negara Tommy Thomas dilaporkan telah meletak jawatan.
  • Mahathir mengumumkan pada hari Khamis pakej rangsangan 20 bilion ringgit (US $ 4.7 bilion) untuk menangani kesan wabak koronavirus global.
  • Gabungan Anwar dan Mahathir memenangi pilihan raya 2018 di atas platform untuk memerangi rasuah, mempertingkat akauntabiliti kerajaan dan menggalakkan keterangkuman dalam pelbagai budaya Malaysia. Selepas menang, pentadbiran Mahathir memberi tumpuan kepada pemansuhan cukai barangan dan perkhidmatan yang tidak popular yang dilaksanakan oleh Najib, dan mendakwa bekas pemimpin itu kerana terlibat dalam skandal dana negeri 1MDB yang berbilion ringgit hilang.
  • Mahathir membanteras perbelanjaan fiskal untuk mengekang hutang kerajaan dan pemberian tunai terhad yang diberikan semasa tempoh Najib. Apabila pertumbuhan merosot dan kos sara hidup terus meningkat, pengundi tidak sabar dengan pentadbiran yang dilihat sebagai perlahan dalam memenuhi janji kempen dan terperangkap dalam pertelingkahan dalaman.
  • Selepas meninggalkan parti pemerintah minggu ini, Mahathir berkata beliau mahu membina sebuah “kerajaan yang tidak berpihak kepada mana-mana parti.” Tetapi dia enggan bekerjasama dengan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu – parti Najib dalam perikatan pembangkang, dan kumpulan yang pernah dipimpin oleh Mahathir.
  • Muhyiddin, sekali lagi dari UMNO, adalah timbalan perdana menteri Malaysia sehingga dia dibuang pada Julai 2015 kerana melemahkan Najib semasa skandal 1MDB. Peguam negara yang mendakwa Najib dilaporkan telah meletak jawatan pada hari Jumaat, menimbulkan persoalan mengenai bagaimana percubaan bekas perdana menteri akan diteruskan dari sini.

“Muhyiddin tidak begitu dinamik seperti Mahathir,” kata Ahmad Martadha Mohamed, seorang profesor kerajaan di Universiti Utara Malaysia, di Kuala Lumpur. “Tetapi dia tahu bagaimana untuk bekerja di sekitar politik, dia sangat berpengalaman.” – The Edge Markets