Bekalan Makanan Semasa PKP Mencukupi, Tidak Perlu Panik

Reading Time: < 1 minute

KOTA BHARU: Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MOA) memberi jaminan bahawa bekalan barangan keperluan cukup dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Timbalan Menteri II, Datuk Che Abdullah Mat Nawi berkata tidak ada keperluan bagi orang ramai membuat pembelian panik atau menyimpan terlalu banyak makanan memandangkan keadaan itu terkawal dan bekalan mencukupi.

Kerajaan akan sentiasa memastikan bahawa terdapat bekalan barang-barang penting yang mencukupi untuk pengguna dalam tempoh ini, termasuk dalam bulan Ramadan.

“Malah, pemeriksaan yang dijalankan hari ini mendapati terdapat bekalan barang-barang penting dan harga barangan seperti biasa,” katanya kepada pemberita selepas melawat Pusat Transformasi Luar Bandar Tunjung di sini, hari ini.

Beliau menambah bahawa kementerian juga telah membuka pusat Covid-19 untuk memantau bekalan makanan, dan masalah yang dihadapi oleh para pembekal makanan semasa pandemik.

“Ia tidak dapat dinafikan bahawa terdapat beberapa aduan daripada penjual yang tidak boleh menghantar barangan kepada pengguna dan bekalan beberapa barangan telah terjejas, tetapi kami mengambil tindakan segera untuk menyelesaikan masalah ini,” katanya.

Che Abdullah berkata peniaga atau pembekal tidak sepatutnya memanfaatkan kesusahan yang dihadapi oleh orang ramai semasa pandemik Covid-19.

“Sebagai orang yang bertanggungjawab, peniaga dan pembekal dinasihatkan agar tidak mengambil kesempatan daripada pengguna dengan menimbun barangan penting dan meningkatkan harga secara rawak.

“Ini tidak sepatutnya berlaku seperti perkhidmatan penghantaran makanan seperti biasa dan kerajaan telah memberi jaminan bahawa penyedia makanan boleh terus membekalkan makanan dalam tempoh ini. – Bernama