Bekas menteri kesihatan perlu jawab isu monopoli ubat

Reading Time: < 1 minute

(Roketkini) – Pendedahan mengenai monopoli enam ejen melalui tender perubatan sebanyak RM3.7 bilion melibatkan syarikat yang dikaitkan dengan ahli politik kerajaan terdahulu mengejutkan banyak pihak.

Menurut laporan yang memetik sumber itu, monopoli oleh syarikat terbabit juga mungkin menjadi punca peningkatan kos ubat-ubatan yang dibekalkan ke hospital dan klinik kerajaan seluruh negara.

Susulan itu, Kementerian Kesihatan telah bersetuju supaya satu pasukan petugas khas ditubuhkan bagi mengkaji amalan perolehan tender perubatan.

Menurut menteri Dr Dzulkefly Ahmad, pihaknya sedang mengkaji keseluruhan rantaian bekalan meliputi ekonomi, permintaan dan penawaran dalam usaha memastikan ketelusan, penjimatan kos dan ketersediaan bekalan.

“Mekanisme yang lebih kompetitif, adil dan saksama bagi semua pembekal dan pengeluar perlu dirancang bagi memastikan perkhidmatan kesihatan terbaik kepada pesakit khususnya dan rakyat amnya. Mekanisme ini juga untuk memastikan ubat-ubatan yang lebih murah untuk rakyat,” katanya dalam kenyataan.

Sehubungan pendedahan tersebut, DAP Perak baru-baru ini telah mengemukakan laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi menyiasat dakwaan terbabit.

Ketua Biro Ekonomi DAP Perak Chong Zhemin menggesa bekas menteri kesihatan Dr S Subramaniam menjelaskan kewujudan monopoli berkenaan ketika menjawat jawatannya dari 2013 hingga 2016.

“Subramaniam perlu menjawab sama ada dia tahu tentang monopoli tender perubatan ini. Jika dia tahu, adakah dia merestuinya?” kata Chong.

Adun Keranji itu berkata demikian kepada media selepas membuat laporan kepada SPRM berhubung pemberian kontrak perubatan yang didedahkan laporan tersebut.

Menurutnya, jika dakwaan itu benar, ia bermakna orang tengah mengaut keuntungan besar yang seharusnya digunakan untuk membeli lebih banyak ubatan. – Roketkini.com