Bersatu Hantar Beberapa Nama Untuk Jawatan Exco

Reading Time: < 1 minute

IPOH | Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) telah mencadangkan beberapa nama wakil rakyat mereka untuk dilantik ke jawatan exco kerajaan Perak yang baru, kata Pengerusi Bersatu Perak, Datuo’ Seri Ahmad Faizal Azumu.

“Saya telah membincangkannya dengan Menteri Besar (baru) dan saya percaya dia akan mengemukakan nama-nama ini kepada Sultan Perak Sultan Nazrin Shah; kami berharap yang terbaik, ā€¯katanya kepada pemberita selepas kempen bumi hijau yang dianjurkan oleh ahli majlis zon Pasir Pinji di sini hari ini.

Ditanya adakah dia sendiri akan dilantik sebagai Exco kerajaan negeri (Exco), Ahmad Faizal mengatakan tidak mungkin dia bergabung dengan pentadbiran negeri yang baru.

Ahmad Faizal berkata beliau akan menumpukan tugasnya sebagai Anggota Parlimen Tambun dan Anggota Dewan Undangan Negeri Chenderiang.

Pada hari Khamis, empat dari lima ADUN mengangkat sumpah sebagai anggota Exco di bawah Menteri Besar baru, Datuk Saarani Mohamad juga pernah berkhidmat dalam pentadbiran sebelumnya yang dipimpin oleh Ahmad Faizal.

Mereka ialah Datuk Zolkafly Harun (BN-Lintang), Datuk Shahrul Zaman Yahya (BN-Rungkup), Datuk Dr Wan Norashikin Wan Noordin (BN-Kampung Gajah) dan Khairul Shahril Mohamed (BN-Bota).

Satu-satunya Exco dari Bersatu yang dilantik adalah Datuk Zainol Fadzi Paharudin (Bersatu-Sungai Manik). Masih ada lima lagi jawatan Exco yang perlu diisi.

Ahmad Faizal dan Exconya telah mengundurkan diri pada 5 Disember, sehari selepas pemimpin Bersatu kehilangan kepercayaan di Dewan Undangan Negeri.