Bersatu Tolak Perletakan Jawatan Tun Mahathir Sebagai Pengerusi

Reading Time: < 1 minute

Picture by Hari Anggara

PETALING JAYA | Majlis Tertinggi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) sebulat suara menolak perletakan jawatan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai pengerusi, kata setiausaha agung parti hari ini.

Bekas timbalan menteri luar negeri Datuk Marzuki Yahya mengesahkan perkara itu ketika ditemui pemberita di ibu pejabat parti itu di Menara Yayasan Selangor, di mana para pemimpin parti berkumpul untuk pertemuan kecemasan malam tadi di tengah ketidakpastian politik dan penubuhan kerajaan baru.

“Antara perkara yang dibincangkan ialah bahawa majlis tertinggi sebulat suara bersetuju untuk menolak surat peletakan jawatan Dr Mahathir.

“Kedua, isu paling jelas ialah Bersatu, termasuk anggota parlimennya, akan menyokong Dr Mahathir sebagai perdana menteri. Itulah keputusan yang jelas, “katanya.

Marzuki juga dengan tegas menafikan bahawa akan ada penghijrahan dari parti dan berkata Bersatu kekal bersatu.

Semalam, beberapa pembantu kepada Dr Mahathir berkata beliau dan pemimpin lain akan meninggalkan Bersatu.

Marzuki terus mengesahkan bahawa majlis tertinggi dan presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin bersetuju mengenai keputusan untuk menarik parti keluar dari pakatan Pakatan Harapan.

Bersatu dari gabungan itu bersama dengan Datuk Seri Azmin Ali dan 10 Ahli Parlimen dari PKR yang keluar dari PH telah membatal majoriti mudah yang diperlukan PH untuk menjadi kerajaan.