China Bergelut Untuk Kembali Hidup Selepas Koronavirus

Reading Time: < 1 minute

China sedang bergelut untuk kembali bekerja selepas wabak koronavirus menutup sebahagian besar ekonomi kedua terbesar dunia selama lebih dari dua minggu.

Kekurangan pekerja, gangguan pengangkutan, kekurangan bekalan perubatan dan pegawai tempatan membuatkan semua perkara adalah sukar untuk perniagaan, kata kerajaan China hari ini.

Kami juga menyedari kesulitan dalam melaksanakan kerja semula sepenuhnya

“Kami juga menyedari kesulitan dalam melaksanakan kerja semula sepenuhnya,” kata Cong Liang, pegawai kanan di Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Kebangsaan China kepada pemberita di Beijing, menyenaraikan beberapa faktor termasuk gangguan bekalan rantaian, sekatan kerajaan tempatan dan kekurangan topeng muka.

Pegawai-pegawai kanan di Beijing bercakap kepada pemberita sehari selepas cuti umum dilanjutkan untuk kebanyakan negara, yang membawa beberapa gedung untuk cuba membuka semula pintu mereka. Lain-lain, walaupun, masih ditutup, dan kerajaan tempatan telah mengeluarkan dalam beberapa perkara tidak jelas – panduan mengenai apa yang perlu dilakukan oleh syarikat.

-CNN